Podvodníci vydávají "český" mošť za burčák. Jak se nenapálit?
Prodejci burčáku opět po roce nabízí lákavý mok. Ale pozor, pravý český nebo moravský burčák je velká vzácnost a ve stánku u silnice na něj nenarazíte! Častěji tam zakoupíte pančované patoky nebo burčák z Maďarska.
Zkušení vinaři vědí, že existují dva druhy burčáku. Ten první ochutnáte v podstatě jen ve sklípku. Je to zakalený kvasící nápoj, který vinaři znají jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák se ale rychle kazí a ochutnat ho můžete v podstatě jen u vinaře.
Druhý typ burčáku je určen k prodeji. Ten vám v dobrém stavu vydrží tak dva dny. Vždy je lepší si burčák zakoupit v kamenné vinotéce, než riskovat někde ve stánku u silnice. Tam není možné dohledat původ produktu a hrozí, že bude něčím naředěný.
Burčák by měl být lehce zakalený, ale i tak musí působit svěže. Když je burčák hodně tmavý, znamená to, že byl naředěn jablečným mostem. Příliš jasná barva zase značí, že je zřejmě "říznutý" vodou.
Jak má vypadat český burčák:
- musí být vyroben z hroznů vinné révy
- nesmí být vyráběn z jiného ovoce
- nesmí v něm být přidána voda
- musí být vyroben z českých hroznů
- nápoj z dovozových hroznů musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt
Hustý, sladký, voňavý a šumivý. Tak má vypadat a chutnat mléko starců, tedy burčák. Sezóna tohoto moku odstartovala a ruku v ruce s ní také žně pro podvodníky a prodejce, kteří oblíbený nápoj pančují. Pokud se budete řídit následujícími doporučeními, měli byste se vyvarovat zklamání v podobě koupě nepovedeného burčáku.
Chronologický přehled všech vinobraní v po celé České republice
6. 9 až 8. 9.
|
Pálavské vinobraní Mikulov
|
7. 9.
|
Máslovické posvícenské vinobraní
|
7. 9.
|
Vinobraní na zámku Kačina Svatý Mikuláš
|
7. 9.
|
Hornobojanovské vinobraní
|
13. 9 až 14. 9.
|
Roudnické vinobraní Roudnice nad Labem
|
13. 9 až 14. 9.
|
Znojemské vinobraní
|
14. 9.
|
Vinobraní Kuks
|
14. 9.
|
Litomyšlské vinobraní
|
14. 9.
|
Vinobraní Hněvkovice
|
14. 9.
|
Dunajovické vinobraní v Dolních Dunajovicích
|
14. 9.
|
Vinobraní Novosedly
|
14. 9.
|
Vinobraní Starovice
|
14. 9.
|
Strážnické vinobraní Strážnice
|
14. 9.
|
Vinobraní s burčákem Bohumín
|
14. 9. až 15. 9.
|
Trojské vinobraní Praha
|
20. 9. až 21. 9.
|
Litoměřické vinobraní Litoměřice
|
20. 9. až 21. 9.
|
Bzenecké vinobraní Bzenec 2013
|
20. 9. až 21. 9.
|
Vinobraní s králem vín v Edenu Praha
|
21. 9.
|
Lázeňské vinobraní Hodonín
|
21. 9.
|
Lázeňské vinobraní Lednice
|
21. 9.
|
Vinobraní na hradě Svojanov
|
27. 9. až 29. 9.
|
Mělnické vinobraní Mělník
|
27. 9. až 29. 9.
|
Znovínské vinobraní v Třeboni
|
28. 9. až 29. 9.
|
Karlštejnské vinobraní Karlštejn
|
4. 10. až 5. 10.
|
Valtické vinobraní Valtice
|
3. 10. až 5. 10.
|
Burčákové slavnosti Hustopeče
|
5. 10.
|
Vinobraní Hrad Loket
|
5. 10.
|
Burčákfest Klimkovice
|
18. 10.
|
Vinobraní v domě vína Jablonec nad Nisou
|
26. 10.
|
Vinobraní Horní Věstonice
|
Vinař Tomáš Krist v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že pravý český burčák je dávno minulostí. Vinaři si české hrozny raději schovají na víno, na burčák použijí hrozny z dovozu. Nejčastěji maďarské. "Jsou více vyzrálé, mají více sluníčka. Hrozny se posbírají a za pět hodin nám je dovezou a můžeme je zpracovat," říká Krist s tím, že maďarské hrozny jsou vysoce kvalitní. Ovšem nápoj z hroznů z dovozu nesmí nést označení "burčák", ale "částečně zkvašený hroznový mošt". "Hrozny z Maďarska jsou kvalitnější a paradoxně i levnější," odhaluje Krist.
Doporučujeme