Změny počasí zasáhnou i ekonomiku: Co čeká střední Evropu?

Extrémní výkyvy počasí, tedy vedra provázená suchem nebo tuhé zimy, zvyšování hladin moří a nedostatek potravin. To vše bude korunované sto miliony mrtvých. Tak vidí odborníci vývoj světa do roku 2030. Důvod? Změny klimatu v důsledku využívání fosilních paliv.

660
reklama

Pokud jde o Evropu, změny v klimatu budou podle odborníků ekonomicky výhodné pro země na severu Evropy, vcelku neutrální pro střední Evropu a velmi nevýhodné pro jižní Evropu. Odborníci brali v úvahu změny, které přinese vývoj počasí v zemědělství, v turistice a také v případě lidského zdraví.

Pro střední Evropu by zvýšení teploty o 2,5 °C znamenalo růst výnosů v zemědělství o pět procent, počet lidí zasažených povodněmi by vzrostl o 117 tisíc a škody o 3,5 milionu eur, příjmy z turistiky by vzrostly o 0,93 milionu eur a na vedra by zemřelo o 17 lidí více na 100 000 obyvatel.

Nejhůře se ovšem změny klimatu projeví v zemích, které patří mezi chudé. Ty už nyní čelí problémům se suchem, nedostatku vody, špatným úrodám, chudobě a nemocem. Jsou to země v Africe a Asii, problémům se ovšem nevyhne ani USA nebo rychle se rozvíjející ekonomika Číny a Indie. Přesné vyčíslení je velmi obtížné, protože klima ovlivňuje velké množství oborů a mezi nimi existují vazby. Úpadek jednoho kvůli změnám klimatu může podpořit jiný, nebo i naopak.

Témata: počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky