Kalousku, vzduch se zatím zdaňovat nebude

Poplatky za lázeňský a rekreační pobyt, nebo za vjezd automobilů do vybraných částí měst se zvyšovat nebudou. Nápad bývalého ministra financí Miloslava Kalouska (TOP 09) na jejich dvojnásobné zdražení poslal k ledu Senát. Zamítnul totiž příslušnou novelu.

660
reklama

Normálně by se návrh vrátil zpět do Poslanecké sněmovny, kde by jej ještě před několika měsíci mohla pravicová koaliční většina přehlasovat a poslat k podpisu prezidentovi. Sněmovna ovšem zasedat už nebude, protože prezidentovi Miloši Zemanovi zaslala návrh na své rozpuštění. Dolní parlamentní komora už zasedat nebude, takže zákonodárci předlohu nepřehlasují. Zákon tak "spadne pod stůl".

Kromě levicových senátorů vystoupil proti novele zákona o místních poplatcích i teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS), který se označil za „zavilého odpůrce“ místních poplatků. "Je to neustálé zvyšování finanční zátěže," přidal se ke kritikům senátor Vladimír Dryml (SPOZ).

Předloha předpokládala, že poplatky za rekreační a lázeňský pobyt by se mohly vyhláškami zvýšit až na 30 korun za den a poplatky za vjezd automobilů až na 40 korun za den. Novela stanoví také různé výjimky i možnost paušálních úhrad některých poplatků.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky