Poslanci přijdou o kanceláře, notebooky i královské platy

S případným rozpuštěním Poslanecké sněmovny, o kterém se bude rozhodovat už zítra, nepřijdou poslanci pouze o svou zákonodárnou moc, platy a náhrady, ale také o řadu věcí a zázemí, na které byli léta zvyklí. Rozloučit se budou muset například s proplácením účtů na telefon, notebooky, ale třeba se svými kancelářemi či v případě mimopřažských členů dolní komory s poslaneckým bydlením.

reklama

V úterý bude Poslanecká sněmovna hlasovat o svém rozpuštění. Podle dosavadních informací by se přitom měl najít k tomuto aktu dostatečný počet poslaneckých hlasů. Poté už bude řada pouze na prezidentu republiky, který na základě schváleného návrhu rozpuštění dolní komory vyhlásí.

A právě tehdy se poslanci budou muset vzdát vymožeností, které jim doposud platil stát. Kancelář Poslanecké sněmovny dokonce už k tomuto účelu pro poslance vypracovala jakýsi manuál, jak by mělo toto "loučení" vypadat. Jako první o tom informoval deník Insider.

Okamžitě po oficiálním rozpuštění Sněmovny tak poslanci přijdou o své emailové adresy, budou si však moci nechat po dobu 3 měsíců elektronickou počtu přeposílat na jinou adresu. Současně se však budou muset rozloučit se svými asistenty, kteří pro ně do té doby zajišťovali vše potřebné. Vedení poslanecké sněmovny také musí přestat používat služební automobily. Stejně tak jim stát přestane proplácet účty za telefon.

To však není zdaleka všechno. Do pěti dnů totiž budou muset odevzdat své poslanecké průkazy i parkovací karty. Rozloučí se též se svými diplomatickými pasy, které jim usnadňovali průchod kontrolami na letištích. Tři týdny pak budou mít poslanci na vyklizení svých kanceláří v Poslanecké sněmovně, regionální kanceláře pak musí být vyklizené dokonce ihned. Mimopražští zákonodárci také musí do dvou týdnů vyprázdnit služební byt v Praze.

Jak to bude s penězi?

A rozpuštění Sněmovny se také výrazně dotkne jejich bankovních účtů. Minimální dva měsíce totiž neuvidí od státu ani korunu a budou si sami muset platit pojištění. Poslanci totiž sice mají nárok na odstupné, ale pouze v případě, že mu do tří měsíců nevznikne nárok na plat z téže nebo jiné funkce. Ti, kteří budou v následných volbách opět zvoleni, si tak musí na další plat počkat až po volbách.


A žít ze svých úspor budou muset i ti, kteří nechtějí či nedostanou od voličů možnost po volbách v poslanecké práci pokračovat. Odchodné se totiž vyplácí až po třech měsících po skončení funkce. Na druhou stranu to není zrovna málo. Odchodné totiž činí jeden měsíční plat, k němuž se připočte násobek platu a počtu celých ukončených let výkonu funkce. V případě poslanců, kteří byli zvoleni v roce 2010, to tedy představuje 4 měsíční platy. Základní plat poslance je přitom 55 900 korun, odstupné se tedy bude blížit čtvrt milionu. Navíc většina poslanců díky dalším funkcím brala měsíčně ještě výrazně více.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky