David Rath promluvil... Kdo po něm tedy jde?

David Rath, bývalý hejtman Středočeského kraje a poslanec, právě bojuje zatím největší bitvu svého života. Před soudem se hájí před nařčením z korupce. Server EuroZprávy.cz měl možnost ho vyzpovídat nejen na probíhající soudní řízení, ale i na současnou politickou situaci. Podle Ratha je jeho proces snahou přenést moc z demokracie na represivní složky.

660
reklama

EZ: Středočeský kraj prohlásil, že k žádnému předražení inkriminovaných zakázek nedošlo, paní Salačová Vás dosud přímo nespojila s údajnými provizemi. Jak Vy vnímáte současný vývoj soudního líčení?

Je příliš brzo něco hodnotit. Od začátku jsem říkal, že zakázky nebyly předraženy a škoda vzniknout nemohla. Znalecké posudky to potvrzují, potvrzují i správnost průběhu výběrových řízení. Od začátku také říkám, že o nějakých provizích v souvislosti se zakázkami nic nevím.

EZ: Paní Salačová jako jediná spolupracuje s vyšetřovateli. Proč to podle Vás dělá? Říká u soudu podle Vás pravdu?

Její výpovědi jsou rozporuplné. Podle mého nejprve vyměnila spolupráci za propuštění z vazby. Pak jí nachytali, jak v rozporu se slibem dál realizovala veřejné zakázky a k tomu vidina beztrestnosti, když řekne, co chtějí slyšet. Na základě toho do svých výpovědí zařadila i spekulace o mé osobě.

EZ: O odposleších jste prohlásil, že s nimi někdo záměrně manipuloval. Proč by to dělal? Je za snahou Vás odsoudit politický boj?

Myslím, že už jsem odsouzen. Teď se to jen musí formálně zúřadovat. Je to zájem nové justice. Lidi, co si na tomto případu budují svojí osobní karieru a někteří mají napojení i na některé politiky, třeba na pana Pospíšila. Jde o politicky proces od počátku, minimálně o proces na politickou objednávku.

EZ: Na čí příkaz to podle Vás bylo?

Je to projekt lidí z nové justice a jejich politických spojenců. Jde o součást plánu na posun moci ve státě z demokratických struktur směrem k nikým nevoleným represivním složkám.

EZ: Věříte, že dosáhnete očištění svého jména?

Po řadě cílených manipulací to bude velmi těžké, nicméně věřím, že řada lidí, jichž si vážím, již ví o čem celá kauza je.

EZ: Strávil jste ve vazbě přes 15 měsíců, teď bude ještě minimálně několik týdnů probíhat soud. Jak to snášíte?

Musím to snášet.

EZ: Chybí Vám rodina?

Velmi.

EZ: Dosud jste si ponechal mandát poslance. Jak byste hlasoval při hlasování o rozpuštění sněmovny?

Pro rozpuštění, ale spíš ke konci roku či k začátku příštího roku. Situace je nyní hodně zjitřená a proto mohou volby dopadnout i nečekaně. Lidé by měli rozhodovat s chladnou hlavou a ne pod vlivem skandálů.

EZ: Budete žádat o povolení, abyste se hlasování mohl účastnit?

Žádal jsem několikrát, vždy to zamítli, ale i pro tento případ jsem požádal, abych se mohl zúčastnit.

EZ: Jak vnímáte současnou politickou krizi v zemi? Kdo z ní bude těžit?

Do krize nás vehnala Nečasovo-Kalouskova vláda. Kombinace klesající životní úrovně lidí se záplavou mnohdy i nafouknutých skandálů učinilo společnost velmi nespokojenou a náchylnou k radikálním řešením. Doufám, že v tomto nebudu mít pravdu.

Témata: rath, david

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky