Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath u soudu: Byl na mě vyvíjen brutální nátlak!

Rath u soudu: Byl na mě vyvíjen brutální nátlak!

Foto: Pixmac

Dnes ráno krátce po deváté hodině začal soud s poslancem Davidem Rathem, Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem. Celkem se obžaloba týká jedenácti lidí obviněných z ovlivňování veřejných zakázek.

Rath ve svém prohlášení, které dostali novináři před soudní síní, uvádí, že je nevinný, což od něj bylo slyšet v posledních dnech mnohokrát. Uvidíme, jestli ke stejnému závěru dojde i senát po vyslechnutí 78 svědků, kteří mají u soudu vypovídat, a po posouzení důkazů, mezi kterými jsou i odposlechy. Na těch má být slyšet i šustění peněz, když je Rath s dalšími přepočítávali.

Kolem půl desáté začal číst státní zástupce Petr Jirát obžalobu. Pancová a Kott měli rozhodovat o investicích ohledně středočeských nemocnic a rozhodovali pomocí vazby na Ratha, kdo zakázku „vysoutěží". Za tuto výhodu pro uchazeče o veřejnou zakázku požadovali úplatek 10 % z vysoutěžené ceny. Všichni tři si tak měli rozdělit 38 milionů korun. Státní zástupce přečetl, jak ředitelka firmy FISA Ivana Salačová popsala předání úplatku za zisk zakázky. Díky této spolupráci s vyšetřovali ji hrozí nižší trest. Ministerstvo pro místní rozvoj se u soudu dožaduje 56 milionů korun po obžalovaných.

Rath u soudu uvedl, že považuje zacházení s ním za brutální nátlak. Dle poslance má jít jen o to, aby byl odstraněn nepohodlný opoziční politik. Souboj s korupcí přirovnal k inkvizici, která poslala na smrt ve středověku stovky nevinných.

Hlavním aktérům, Rathovi, Kottovi a Pancové, hrozí dokonce dvanáct let ve vězení. Proces probíhá u Krajského soudu v Praze a vede jej soudce Robert Pacovský. Rozhodnuto by mohlo být už koncem října. Soud probíhá za zavřenými dveřmi pro fotografy a kameramany televizí.

Témata:  David Rath

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy