Brno se přenese zpátky v čase. Festival Den Brna připomene obléhání města Švédy

Brno se od čtvrtka do soboty přenese zpátky v čase do roku 1645. Festival Den Brna připomene boje při obléhání města Švédy. Účastníci uvidí ukázky bitvy nebo ochutnají dobové pokrmy. Turistické informační centrum (TIC) spolu s Biskupstvím brněnským připravilo sérii komentovaných prohlídek, oznámila ČTK za pořadatele Lenka Němcová z TIC.

Brno - Petrov
reklama

Festival zahájí "poslední výstřel" ve čtvrtek 15. srpna na Petrově, tedy přesně v den, kdy před 374 lety skončila bitva. "Abychom opět zvítězili a ubránili se přesile švédského vojska, založíme v pátek vojenský tábor na Dominikánském náměstí, tam budeme doplňovat síly dobovou krmí, budou se tančit renesanční i středověké tance," uvedla Němcová.

Pořadatelé pro návštěvníky připravili komentované prohlídky mapující události roku 1645. Biskupství brněnské láká na prohlídku brněnských kostelů. Začne v pátek v 9:30 a ve 14:00 na Petrově. Pro děti připravili procházku po Petrově s loutkovými postavami Petrem a Miriam.

V sobotu projde městem historický průvod, který položí věnce u hrobky velitele Raduita de Souches v kostele svatého Jakuba. Pod jeho velením brněnská posádka, která měla pouhých 1500 mužů odrazila Švédy, jichž bylo 28.000.

V sobotu v 15:30 se na východním svahu kopce Špilberk strhne bitevní ukázka. Zúčastní se jí kolem stovky uniformovaných členů vojenskohistorických spolků včetně dělostřelců a jezdců na koních.

Obléhání Brna trvalo 112 dní a bylo součástí třicetileté války, která začala v roce 1618. Brněnská pověst říká, že generál Torstenson nemohl dlouho Brno dobýt, a proto prohlásil, že pokud nedobudou město do poledne, boje skončí. A protože se mu dařilo, obránci odzvonili poledne na Petrově už v 11:00. Švédové odtáhli a na Petrově dodnes zvoní zvony o hodinu dřív.

Témata: Brno | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky