Počasí: Na Česko se ženou další BOUŘKY. Udeří silný vítr, přívalový déšť a kroupy

Východní část Česka a jižní Čechy zasáhnou dnes večer a v noci na úterý další bouřky. Ojediněle mohou být i silné. Doprovázet je bude silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, a přívalové deště s kroupami.

bouřky
reklama

Výstraha, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, platí pro osm krajů od dnešních 17:00 do úterní druhé hodiny ranní. Proti nedělním informacím je rozšířená o pět okresů Jihočeského kraje.

V deštích naprší až 35 litrů vody na metr čtvereční. Déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy, vítr by mohl lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat i kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Bouřky by se podle ČHMÚ měly objevit v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina a několika okresech Královéhradeckého a nově i Jihočeského kraje. V jižních Čechách půjde o okresy Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny a Třeboň.

Bouřky postupovaly přes Českou republiku i v noci na dnešek, podle informací meteorologů na facebooku šlo o "poměrně aktivní bouřkový systém". Bouřky přešly z Bavorska přes jihozápadní a střední Čechy až do severovýchodních, kde zeslábly. V deštích spadlo maximálně 20 litrů vody na metr čtvereční.

Dnešek má být nejteplejší z celého týdne, od úterý se v Česku mírně ochladí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky