Na Slovensku se objevil africký mor u divokého prasete

Na Slovensku zaznamenali první případ výskytu afrického moru u divokého prasete. Stalo se tak - podobně jako v předchozích případech zjištění afrického moru prasat u domácího chovů vepřů - na východě země, poblíž hranic s Maďarskem. O prvním případu u divočáka dnes informovalo ministerstvo zemědělství.

Ilustrační fotografie
reklama

Nakaženého divočáka ulovil myslivec, následně byl vzorek zaslán na vyšetření do laboratoře ve Zvolenu, uvedlo ministerstvo podle slovenských médií. Divočák byl uloven v loveckém revíru v katastru obce Svätuše v okrese Trebišov, přibližně sedm kilometrů od hranice s Maďarskem, kde je výskyt afrického moru u divočáků diagnostikován už delší dobu. Od začátku letošního roku v Maďarsku zaznamenali více než 800 případů, píše se také v komuniké.

"Národní expertní skupina pro africký mor prasat analyzuje opatření," uvedl Daniel Hrežík ze slovenského ministerstva zemědělství. "(Expertní skupina) přijme opatření, pokud jde o řízení lovu hlavně z hlediska zjištění afrického moru prasat u divočáků jako možného zdroje nákazy. Jde o důležité zjištění, protože divočák je zdrojem nákazy i pro vepře," doplnil.

Poprvé byl africký mor prasat na Slovensku zjištěn na konci července v obci Strážne. V srpnu následovaly další tři případy v obcích Veľký Kamenec, Somotor a Rad, všechny v okrese Trebišov. Po zjištění výskytu nezbývá než všechna prasata v dané obci utratit.


Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky