Radioaktivita v Rusko: Nepovedený raketový test chtělo Rusko utajit. Lidé skupují jód

Rusové žijící na severu země, kde podle úřadů jen nakrátko stoupla radioaktivita po nepovedeném čtvrtečním raketovém testu na střelnici ruského vojenského námořnictva, začali skupovat jód. Uvedla to dnes ruská média. Podrobnosti o testu, který skončil výbuchem, se ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajit.

Ilustrační fotografie
reklama

"V lékárnách Archangelska a Severodvinska prudce stoupla poptávka po preparátech obsahujících jód," napsala agentura Interfax. Momentálně se žádné pilulky s jódem nedají sehnat, protože lidé "skoupili všechno", jak prohlásil jeden lékárník. Sháňka po jódu podle něj vypukla ještě ve čtvrtek večer a lidé nejprve kupovali tabletky a pak i další preparáty a roztoky, obsahující jód. Lékárníci si objednali další zboží, protože sháňka po jódu pokračuje i dnes. Podle místního serveru jód aktuálně není v devíti z 15 místních lékáren, ale poptávka pokračuje.

Existuje teorie, že preparáty s jódem jsou s to chránit organismus před radiací, ale nedoporučuje se je užívat bez konzultace s lékaři, což se týká především lidí s problémy se štítnou žlázou, poznamenal list Vedomosti.

Ministerstvo obrany už ve čtvrtek oznámilo, že při zkoušce raketových motorů na kapalné palivo na zkušební střelnici u Severodvinska nastal výbuch a požár. Přilehlá oblast Bílého moře, Dvinský záliv, byla na měsíc uzavřena pro civilní plavbu. Při neštěstí zahynuli dva specialisté, další lidé byli zraněni. Asi 40 kilometrů od místa nehody se krátce zvýšila radioaktivita.

Zatímco ministerstvo obrany žádné další podrobnosti nesdělilo, na sociálních sítích objevily zprávy o zraněných, údajně hospitalizovaných až v Moskvě kvůli ozáření.

Radioaktivita po 30 minut podle náčelníka civilní obrany trojnásobně překročila přípustnou normu, než prudce klesla. Lidem prý nic nehrozilo, větší dávku dostane pacient při vyšetření na rentgenu, napsal list Kommersant.

Uzavření Dvinského zálivu představuje podle nejmenovaných zástupců vojenského námořnictva preventivní opatření ohledně místního rybolovu, protože do těchto vod se mohlo dostat vysoce toxické raketové palivo. To se během tří čtyř týdnů natolik rozředí, že přestane být nebezpečné. Navíc vojáci potřebují čas, aby našli a vyzvedli z moře kusy poničené techniky, nutné k vyšetření příčin čtvrteční nehody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky