EBOLU se nedaří zastavit. Kongo a Rwanda omezují přeshraniční pohyb

Konžské a rwandské úřady se dohodly na omezení přeshraničního pohybu kvůli snaze zabránit šíření eboly. Lidé, kteří nebudou potřebovat přejít přes hranici z nezbytných důvodů, musejí mít nově povolení od úřadů obou zemí, informovala dnes s odkazem na společné prohlášení ministrů zdravotnictví obou zemí agentura AP.

Ebola, ilustrační fotografie
reklama

Jako příklady důvodů, ze kterých nebude přechod hranice povolen, uvedli ministři účast na vzdělávacích aktivitách či na náboženských pochodech. Opatření však nemá podle prohlášení narušit ekonomický a společenský chod v oblasti.

Hranici mezi rwandských městem Gysenyi a přilehlým konžským městem Goma přejde denně několik desítek tisíc lidí. Na obou stranách přechodu zdravotníci měří všem průchozím teplotu a nabádají je k mytí rukou.

Dvoumilionová Goma je v pohotovosti již několik týdnů od doby, kdy se zde objevil první nakažený. Minulý týden tam úřady potvrdily první přenos viru v rámci rodiny místního horníka. Ten následně nemoci podlehl, zdravotní stav jeho dcery a ženy, jež se od něj nakazily, se však podle agentury Reuters zlepšuje. Zdravotníci se nyní snaží najít a naočkovat všechny, kteří s nimi přišli do styku.

Rwandské úřady před necelým týdnem asi na osm hodin jednostranně uzavřely hraniční přechod mezi Gomou a Gysenyi. Uzavírka způsobila mezi místními paniku, řada lidí totiž dochází do sousední země do práce, nebo tam má část rodiny. Po protestech Konga a mezinárodních organizací se přechod zase otevřel. Experti se obávají, že kdyby se hranice zavřela, začnou lidi přecházet nelegálně, čímž by se zvýšilo riziko nekontrolovatelného šíření nákazy.

Podle agentury Reuters bude pro vývoj epidemie zásadní to, jak se podaří zvládnout situaci v hustě osídlené Gomě, která je regionálním obchodním uzlem a kde se nachází i mezinárodní letiště. Světová zdravotnická organizace (WHO) po ohlášení prvního případu v tomto městě prohlásila stávající epidemii eboly za mimořádnou zdravotnickou událost světového dosahu.

Témata: ebola | nemoc | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky