Zemědělské sucho z Česka po deštích pomalu ustupuje, někde už není vůbec

Zemědělské sucho v České republice v posledních dnech díky dešťům mírně ustupuje. Dva nejhorší stupně, tedy výjimečné a extrémní sucho, jsou na 13 procentech území, část republiky netrpí suchem vůbec.

Ilustrační fotografie
reklama

Deště ale stačily nasytit jen povrchové vrstvy do 40 centimetrů, dále v hloubce do jednoho metru převládá sucho na většině území republiky, vyplývá z údajů, které dnes vědci zveřejnili na portálu InterSucho.

Předpověď pro dalších deset dnů je poměrně příznivá a díky dalším srážkám by mělo sucho nadále ustupovat. Pro zemědělce však přichází deště v mnoha případech pozdě, protože mají již sklizeno, nebo jsou těsně před sklizní. Deště mohou pomoci kukuřicím či slunečnicím, které ještě nestačily zaschnout, případě mohou pomoct pozdnímu ovoci.

Pojem zemědělské sucho odráží nasycenost půdy do hloubky jednoho metru a aktuální míru sucha vědci určují jako poměr aktuální nasycenosti vzhledem k dlouhodobému průměru pro dané území v letech 1961 až 2010.

Nadále je však v České republice hydrologické sucho. Pode údajů Českého hydrometeorologického ústavu hlásí stav sucha velká část měřicích stanic na řekách, podnormální stav je i v podzemních vrtech.

Aktuálně je nelepší stav na jindy suché jižní Moravě, která zemědělským suchem netrpí prakticky vůbec. Situace se zlepšila i v části střední Moravy, Vysočiny a jihozápadní části jižních Čech. Velkým suchem naopak trpí s výjimkou Orlických hor Královéhradecký kraj, severní Opavsko, jižní Plzeňsko a severozápad republiky. Hlubší vrstva je poznamenaná suchem prakticky v celých Čechách a v Moravskoslezském kraji.

Příznivější situace než v červenci už však nemá na výnosy polních plodin či sklizeň ovoce velký vliv vzhledem k pokročilosti vegetační sezony. Některé okresy hlásí postižení porostů nad 40 procent, hodně z nich poškození mezi 30 až 40 procenty. Na Moravě se kvůli několika suchým rokům výrazně rozmnožili hraboši a zničili hodně z toho, co nezničilo sucho.

Tam, kde by déšť mohl mít pozitivní dopad na kukuřici, už někteří zemědělci dříve hlásili usychání porostů či zastavení růstu.

Podobně, jako jsou zasažené některé regiony ČR, mají velké problémy se suchem i ve značné části Polska a severovýchodního Německa.

InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky