Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku se šíří africký mor prasat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na Slovensku zaznamenali druhý případ afrického moru prasat. Onemocnělo jím prase v obci Velký Kamenec v okrese Trebišov na východě země.

S odvoláním na Státní veterinární a potravinovou správu o tom dnes informovala slovenská média. Poprvé byl africký mor prasat na Slovensku diagnostikován minulý týden v obci Strážne ve stejném východoslovenském okrese.

"V daném chovu se v době úhynu nenacházelo žádné jiné prase," uvedla slovenská veterinární správa, podle které analýza potvrdila africký mor prasat.

Velký Kamenec je vzdálen asi 5,5 kilometru od Strážneho, kde zaznamenali první nakažené prase, a zhruba čtyři kilometry od maďarské hranice. Podle veterinární správy budou všechna prasata v celé obci - podobně jako před tím v obci Strážne - utracena. "Zdroj nákazy zatím není jasný," dodal úřad.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Témata:  Slovensko africký mor Zvířata

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy