Polské maso se salmonelou dál proudí do Česka

Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili salmonelu ve třech zásilkách drůbeže z Polska o hmotnosti 4,3 tuny, maso se nejspíš snědlo. Na dotaz ČTK to dnes sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Ilustrační fotografie
reklama

O měsíc dřív šlo o 21 tun. Od poloviny dubna uplatnili veterináři vůči příjemcům zásilek 27 mimořádných opatření, 18 jich bylo již zrušeno, protože příjemci přijali veškerá opatření, aby na trh neuváděli kontaminované potraviny. Opatření vůči devíti subjektům, podle kterých musí polské maso před uvolněním na trh otestovat právě na salmonely, zůstávají platná.

"Od 25. června do dnešního dne eviduje SVS tři záchyty salmonel u drůbežího masa ze zahraničí. Ve všech třech případech se jednalo o maso z Polska. Celková hmotnost uvedených zásilek byla 4,3 tuny. Všechno maso bylo v době obdržení výsledků již po spotřebě. Ve všech třech případech byla vůči příjemcům zásilek uplatněna mimořádná veterinární opatření," uvedl Majer. Příjemci zásilek byly podle něj firmy Zelenka ze Židlochovic, Vinataga z Příšovic a společnost Vaigl a syn. Podle Majera bylo nebo bude s provozovateli zahájené správní řízení o uložení pokuty. Vyjádření firem ČTK shání.

"V uvedeném období v jednom případě byla v rámci monitoringu zjištěna přítomnost salmonel také u kuřat českého původu. Jednalo se o zásilku zhruba sedmi tun masa. Zásilka byla distribuována v ČR a na Slovensku. V době obdržení výsledků bylo maso již po spotřebě," podotkl Majer.

Veterináři informují o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy. Tehdy se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.

V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.

Veterináři měli za červenec nahlášený příchod 9040 tun drůbežího masa ze zemí EU, 7560 bylo kuřecího a 1480 krůtího. Nejvíc (zhruba 70 procent) přišlo do ČR z Polska, dále pak z Nizozemska, Slovenska, Maďarska a Německa.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky