Německo chystá modernizaci železnice za 86 miliard eur

Německá vláda a železniční společnost Deutsche Bahn se dohodly na desetiletém plánu modernizace železniční sítě za 86 miliard eur (téměř 2,2 bilionu Kč).

Vlak, ilustrační fotografie
reklama

Plán, který ministr dopravy Andreas Scheuer označil za největší program modernizace železnice v historii Německa, se má stát základem aktivní ochrany klimatu. Informovala o tom na svém webu německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW).

Na rekonstrukci z části zchátralé železniční sítě přispěje vláda 62 miliardami eur, dalších 24,2 miliardy bude investovat Deutsche Bahn.

"Budeme nahrazovat zastaralá zařízení, zajišťovat dostupnost, zlepšovat stavební management a stav železničních mostů," řekl ministr Scheuer. Plán, který byl zveřejněn v pátek, počítá s obnovou 2000 mostů. K dalším záměrům patří do roku 2030 zdvojnásobit počet strojvedoucích i cestujících.

Stávající pětiletý plán, který má být touto iniciativou nahrazen, počítal s průměrnou investicí 5,6 miliardy EUR ročně. Nynějších 86,2 miliardy eur pro příští desetiletí znamená zvýšení o 54 procent, poznamenala DW.

Deutsche Bahn je akciová společnost, jejímž jediným akcionářem je Spolková republika Německo. V posledních letech se potýká se zpožďováním a poruchami vlaků. Německá železnice o celkové délce 33.000 kilometrů se potýká s chátrajícími mosty a nadužíváním některých tras.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky