Mladík se bavil voláním na tísňovou linku 155. Zneužil ji stokrát

Minimálně stokrát zneužil v úterý večer tísňovou linku zdravotnické záchranné služby sedmnáctiletý mladík z Přerovska, uvedla přerovská policie. Během blokování linky byl na dispečery vulgární, hovor ukončil a vzápětí volal znovu.

Záchranná služba, ilustrační fotografie
reklama

Stokrát stihl linku obsadit během 50 minut. Policisté mladého muže odhalili, případ vyhodnotili jako přestupek, informovala dnes ČTK mluvčí přerovské policie Miluše Zajícová.

Mladík na tísňovou linku 155 volal mezi 20:45 a 21:35. "Nepotřeboval ale pomoc, pouze se tímto způsobem bavil. V uvedené době přes mobilní aplikaci Záchranka minimálně ve sto případech volal a po spojení byl na pracovníky dispečinku vulgární a vzápětí hovor ukončil," uvedla policejní mluvčí.

Dispečeři se kvůli blokování linky obrátili na policii, kteří zneuživatele linky tísňového volání vzápětí odhalili. "Jeho jednání kvalifikovali jako přestupek, který bude projednávat a ve své kompetenci řešit Český telekomunikační úřad," dodala mluvčí.

Lidé zneužívají také tísňovou linku policie. Vedoucí Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Zbyněk Hanzl loni ČTK řekl, že více než pětina volání na tísňovou linku 158 olomouckého krajského operačního střediska je planých. Lidé se po operátorech domáhají například telefonních čísel na taxi, informací o vlakovém spojení či si chtějí popovídat. Desítky případů ročně policisté hlásí kvůli zneužití linky telekomunikačnímu úřadu, pokuty se pohybují od několika tisíc až do 200.000 korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky