Chorvatsko bojuje: Nejdřív komáři, teď štěnice! Kde na české turisty číhají?

Chorvatsku se letos příliš nedaří. Nejprve se u pobřeží objevil jeden či dva žraloci, poté se na západě země přemnožili komáři. Tím to ale zdaleka neskončilo!

štěnice
reklama

Pobřeží Chorvatska nově zamořili nezvaní škůdci. Podle serveru Slobodna Dalmacija jde o štěnice, které se objevily v apartmánech, kde tráví každý rok dovolenou velké množství turistů. Hmyz sající krev se objevil v okolí Zadaru a na Istrii.

Jejich výskyt byl zaznamenán i v luxusních hotelech, kde ale personál dokáže rychleji reagovat a místnosti od havěti vyčistit. Přesto ani tady nejsou turisté údajně v bezpečí.

Je proto vhodné si před cestou do Chorvatska přečíst recenze na internetu a po příjezdu na místo pobytu ze všeho nejdříve zkontrolovat postel a matraci, kde se často nacházejí jejich výkaly.

Přítomnost štěnic může značit i těžký nasládlý pach. Samotné brouky pravděpodobně nenajdete, jsou světloplaší a ožívají především v noci. Pokud však jejich přítomnost zaregistrujete, je potřeba vše neprodleně řešit se správcem nebo majitelem ubytovacího zařízení.

Spát v přítomnosti štěnic totiž pravděpodobně není nic, o co by někdo z nás stál. Naopak, v noci dokáží nepříjemně kousat a mohou se schovat i k vám do kufru, je tedy riziko, že si je s sebou přivezete i domů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky