Trump: USA jsou nejsilnější v historii, přistaneme brzy na Marsu

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtečním projevu u příležitosti oslav Dne nezávislosti řekl, že Spojené státy jsou nyní silnější než kdy v minulosti.

Mars
reklama

Pro Američany podle něj není nic nemožné. Řekl také, že americká vlajka bude brzy vztyčena i na Marsu. Letošní oslavy hlavního amerického svátku byly neobvyklé vojenskou přehlídkou, za jejíž uspořádání se Trump stal terčem kritiky. Jeho odpůrci mu vyčetli, že rozhazuje peníze daňových poplatníků a že politizuje oslavy v rámci své kampaně za znovuzvolení.

"Oslavujeme naše dějiny, náš lid a naše hrdiny, kteří s hrdostí bránili naši vlajku," řekl prezident u Lincolnova památníku ve Washingtonu. V projevu zmínil řadu amerických úspěchů napříč dějinami, včetně přistání na Měsíci před 50 lety. "Velmi brzy vztyčíme americkou vlajku na Marsu," řekl. Tohoto vzdáleného cíle ale bude sotva dosaženo před koncem příštího desetiletí, pokud vůbec, poznamenala agentura AP.

Hlavní část oslavy Dne nezávislosti začala přeletem prezidentského speciálu nad parkovou promenádou National Mall. Začátek programu byl ale kvůli deštivému počasí odložen.

Prezidentův projev, při kterém hovořil zpoza stěny z neprůstřelného skla pokryté kapkami deště, prokládaly přelety letounů každé z pěti složek amerických ozbrojených sil. V úvodu Trump řekl, že Spojené státy budou mít brzy i vesmírné síly. Prezident, který se - jak poznamenala agentura Reuters - sám kvůli kostním výrůstkům vyhnul vojenské službě ve Vietnamu, jinak ve své řeči chválil armádu a před jednotlivými přelety vojenských letounů vyprávěl příběhy týkající se každé ze složek ozbrojených sil. Diváci mohli vidět například bombardéry B-2 či akrobatickou letku námořnictva Blue Angels, která vyvolala asi největší nadšení.

"Po 65 let se žádnému nepřátelskému letectvu nepodařilo zabít jediného amerického vojáka, protože nebe patří Spojeným státům americkým," řekl Trump. V projevu, jak si povšiml britský list The Guardian, také tvrdil, že americká armáda ve válce o nezávislost "dobyla letiště", přestože první letadlo se v USA vzneslo do vzduchu až v roce 1903. Navíc si prezident pletl válku o nezávislost (1776-1783) s další válkou s Brity v roce 1812.

Náklady na přehlídku, kterou podle médií zřejmě inspirovala Trumpova předloňská návštěva Paříže, Pentagon nevyčíslil. Trump na twitteru uvedl, že cena přehlídky bude velmi nízká ve srovnání s její reálnou hodnotou.

Před projevem se mnoho skeptiků obávalo, zda bude Trump apolitický. Televize CNN pak prezidentovu řeč označila za vzácný příklad jeho snahy Američany sjednotit. "Pokud opravdu nikdy nepřestaneme bojovat za lepší budoucnost, nebude existovat nic, co by Amerika nedokázala," řekl Trump. "USA! USA! USA!," křičel v reakci nadšený dav.

Do Washingtonu na oslavu Dne nezávislosti přijely tisíce Trumpových stoupenců, mnozí v čepicích s jeho sloganem "Make America Great Again" (Vraťme Americe její velikost). "Je to první prezident, který plní sliby - ekonomické i ty vojenské," řekla stanici BBC osmapadesátiletá Andrea Stanfordová, která na oslavy cestovala z Floridy 15 hodin i se svými kamarádkami ze spolku Women 4 Trump.

"Trump ze 4. července udělal spíš svůj den," řekla agentuře AP devatenáctiletá Daniela Gurayová z Chicaga s heslem "Dump Trump" (Trumpa do koše). Původně nepřijela do Washingtonu demonstrovat, než ji k tomu přiměla vojenská přehlídka. Demonstranti zároveň před Bílým domem zapálili americkou vlajku, zatímco jiní přišli s transparentem, na kterém bylo napsáno "Trump je vlastizrádce", popsala agentura Reuters.

Kritikům také vadí, že přesná cena oslav nebyla zveřejněna. Objevují se také informace, že Správa amerických parků (NPS) na financování události dala téměř 2,5 milionu dolarů (přes 56 milionů Kč), což tvoří nemalou část jejího rozpočtu.

Po skončení koncertu, který se na počest svátku konal ve Washingtonu, po jednadvacáté hodině místního času (dnes po 03:00 SELČ) rozzářily oblohu nad hlavním městem pompézní ohňostroje. Trump už dříve avizoval, že budou největší v historii washingtonských oslav Dne nezávislosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky