Vládní krize: Petříček a Maláčová jsou připraveni podat demisi

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je připraven podat demisi, napsal ČTK. Nevidí v tuto chvíli mnoho možností, jak by mohla sociální demokracie pokračovat ve vládě.

Tomáš Petříček
reklama

Reagoval tak na dnešní jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka a premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem o výměně ministra kultury. Výsledkem schůzky je zklamán. Setrvání ministra Antonína Staňka (ČSSD) ve vládě není podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové(ČSSD) k diskusi. Na facebooku později uvedla, že pokud se porušuje ústava a koaliční smlouva, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi.

Vedle Petříčka a Maláčové jsou ve vládě za ČSSD Hamáček, Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman.

"Jsem zklamán výsledkem dnešní schůzky, která mohla odblokovat krizi vlády. Premiér a prezident ji ale ukončit odmítli. Panu premiérovi se nepodařilo přesvědčit pana prezidenta, aby postupoval podle ústavy," uvedl Petříček. O dalším postupu se ČSSD poradí na jednání předsednictva. Hamáček jej dnes avizoval zhruba na 15. července. "Osobně v tuto chvíli nevidím mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat, zejména ve chvíli, kdy se porušuje ústava. Já jsem demisi připraven podat," dodal Petříček.

Sociální demokracie chce, aby Staňka nahradil v čele resortu kultury místopředseda strany Michal Šmarda. Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády. Ani po dnešním jednání se situace s výměnou ministra neposunula, Zeman počítá se schůzkou s Hamáčkem a Staňkem 12. července. Hamáček se poté chystá svolat předsednictvo ČSSD, o svém návrhu dalšího postupu má jasno.

"Pan premiér pana prezidenta nepřesvědčil, setrvání ministra Staňka není k diskusi. ČSSD musí mít právo nominovat si svého ministra, jinak je koaliční smlouva pouhým cárem papíru. O tom, zda ve vládě zůstaneme či ne, rozhodne předsednictvo ČSSD, které pan předseda Hamáček svolá," napsala ČTK Maláčová.

"Podle koaliční smlouvy má sociální demokracie rozhodovat o jménech svých ministrů, jinak účast ve vládě postrádá jakýkoliv smysl. Neakceptujeme porušování nejvyššího zákona v zemi a trváme na dodržování koaliční smlouvy. Pokud se porušuje, jsou ministři ČSSD připraveni podat demisi," uvedla na sociální síti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky