Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec obchodní války? Huawei bude moci nakupovat od amerických dodavatelů

Huawei
Huawei
Foto: Óscar Gutiérrez/CNET

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei bude moci nakupovat produkty od amerických dodavatelů. Po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na okraj summitu G20 v Ósace to dnes na tiskové konferenci řekl americký prezident Donald Trump. Oba prezidenti se na schůzce dohodli, že obnoví obchodní rozhovory, aby mohli ukončit obchodní válku.

"Americké podniky mohou prodávat svá zařízení firmě Huawei," řekl Trump na tiskové konferenci. "Mluvíme o zařízeních, se kterými není spojen žádný větší problém týkající se národní bezpečnosti," dodal šéf Bílého domu podle agentury Bloomberg.

Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale Huawei dlouhodobě popírá.

Společnost Huawei minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany Washingtonu budou mít negativní dopad na její tržby. List The Wall Street Journal tento týden uvedl, že odstranění obchodních restrikcí proti Huawei je jednou z podmínek Pekingu pro urovnání obchodních sporů s USA.

Obchodní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Trump po dnešním setkání s čínským prezidentem řekl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží. Dodal, že Čína začne kupovat více amerických zemědělských produktů.

Témata:  obchodní válka Huawei USA Čína Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy