Putin a Mayová se sešli, poprvé od aféry kolem otravy Skripala

Britská premiérka Theresa Mayová a ruský prezident Vladimir Putin se dnes sešli na okraj summitu skupiny G20 v japonské Ósace. Jedná se o první jejich setkání od loňské aféry kolem otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury, kterou Londýn přičítá ruským tajným službám. Moskva to opakovaně odmítla.

Vladimir Putin
reklama

Britský list The Guardian uvedl, že Mayová a Putin si před společným jednáním potřásli rukama, ale neusmáli se.

Vztahy mezi Británii a Ruskem ochladly, když byl loni v březnu v Salisbury na jihu Anglie otráven nervově paralytickou látkou novičok bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Oba byli několik týdnů v kritickém stavu, ale nakonec se zotavili.

Skripal byl agentem ruské tajné služby GRU a v roce 2004 byl odsouzen za spolupráci s britskou rozvědkou. O šest let později se po výměně špionů usadil v Británii. Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Mayové šlo o operaci schválenou na nejvyšších místech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě opakovaně odmítla.

Otrava Skripala vyvolala diplomatickou krizi, během níž si Rusko a řada západních států vzájemně vypověděly desítky diplomatických pracovníků.

Mayová před summitem řekla, že Londýn bude usilovat o to, aby dva představitelé ruské vojenské rozvědky obvinění z podílu na útoku byli pohnáni k odpovědnosti.

Putin v rozhovoru s listem Financial Times krátce přes summitem G20 znovu zdůraznil, že Rusko nemá s otravou nic společného. Prohlásil přitom, že bilaterální vztahy jsou mnohem důležitější než "rozruch kolem špionů, kteří nestojí za zlámanou grešli".

Podle agentury AP se britská ministerská předsedkyně a šéf Kremlu naposledy sešli v roce 2016.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky