Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude i bez dohody s EU, potvrdil Johnson

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Možný budoucí britský premiér Boris Johnson je připraven na konci října vyvést Spojené království z Evropské unie i tehdy, když se Londýn s Bruselem nedohodnou na výstupovém ujednání. Johnson to prohlásil v pondělním rozhovoru s BBC, čímž zopakoval své sobotní prohlášení na stranické konferenci konzervativců v Birminghamu.

"Můj slib je odejít z EU na halloweena 31. října," řekl Johnson, který se spolu s ministrem zahraničí Jeremym Huntem ucházejí o post lídra Konzervativní strany, a tím i o křeslo premiéra. "A cesta, jak našim přátelům a partnerům ukázat, že to myslíme vážně, je konečně opustit poraženecké nálady a negativismus, které nás na dlouhou dobu obklopily, a vážně a sebejistě se připravit na odchod bez dohody," dodal.

Někdejší ministr zahraničí Johnson zopakoval, že nestojí o odchod bez dohody, ale je důležité tuto možnost mít připravenou, aby Británie dosáhla výsledků, jaký chce. Zpochybnil znovu s Bruselem dohodnutou platbu 39 miliard liber (1,12 bilionu Kč) jako finanční vyrovnání s EU. "Myslím, že je na místě tvůrčí nejednoznačnost v tom, kdy a jak se to zaplatí," řekl.

Johnson se domnívá, že cestou kupředu by bylo změnění, případně zrušení takzvané irské pojistky. Ta má za cíl zabránit obnovení klasické hranice mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem.

Témata:  Brexit Boris Johnson

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy