Penam v září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries

Společnost Penam ze skupiny Agrofertu ke konci září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries (UB), všem 57 zaměstnancům firma nabídla práci v Pekárně Ostrava - Martinov. ČTK to dnes sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Změna se podle něj nedotkne odběratelů a zákazníků UB. Penam dokončil fúzi s UB v tomto měsíci, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mu předtím přikázal prodat několik závodů. Zda se uzavření karvinské pekárny rozhodnutí ÚOHS týká, nechtěl Hanzelka komentovat.

Ilustrační fotografie
reklama

"Z důvodu centralizace výroby, zvýšení efektivity výroby a využitelnosti technologického zařízení ve společnosti United Bakeries dojde k uzavření karvinské pekárny, a to na konci září tohoto roku," řekl mluvčí.

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou přejít do ostravské provozovny, můžou dostat příspěvek na kompenzaci útraty za dopravu do nového pracovního místa, mohou získat i motivační odměnu. "Zaměstnancům, kteří se rozhodnou nevyužít naší nabídku přestupu, nabídneme pomoc při hledání nové práce formou doporučení a konzultací," dodal Hanzelka.

V minulém týdnu na dotaz ČTK mluvčí sdělil, že po ukončení fúze firma propustila ředitele UB Ivana Fleka, který byl v čele podniku šest let. Společnost má řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení firmy podle Hanzelky ve funkcích zůstává.

ÚOHS na konci května rozhodl, že Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny UB. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Podle dřívějších vyjádření agrárního analytika Petra Havla ovládá Penam zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu.

Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. V roce 2017 zaměstnával zhruba 33.000 lidí, z toho 22.000 v ČR. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), poté vložil své akcie do svěřenských fondů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky