Muž omdlel v práci, šéfová ho nechala umřít v lese

Ukrajinský dělník Vasyl Čornej omdlel při práci v polském podniku na výrobu rakví. Jeho polská šéfová, místo aby zavolala sanitku, ho odvezla do lesa a tam ho nechala. Ukrajinec zemřel, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Na Ukrajině po něm zůstala žena, tři malé děti a staří rodiče.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nebyl nemocný, neupadal do bezvědomí, neměl epilepsii," tvrdí manželka šestatřicetiletého Ukrajince Natalja. Do Polska přijel Vasyl Čornej před čtyřmi měsíci. Pracoval na stavbě, ale přivydělával si také v truhlářství ve vsi Jastrebsk Stary. Jeho tělo našel lesník ve 125 kilometrů vzdáleném lese. Měl na sobě ještě pracovní rukavice a košili pokrytou hoblinami.

Kolegové zemřelého policistům řekli, že Vasylovi se v práci udělalo špatně. Ve výrobní hale bylo horko a ve vzduchu se vznášely výpary barev a fermeží. Šéfka firmy, třiapadesátiletá Gražyna F., ale zakázala zavolat sanitku a pracovníkům nařídila, aby odešli domů.

Šéfka firmy podle vyšetřovatelů Ukrajince zaměstnávala načerno a bála se potíží, pokud by zavolala záchranku. Proto se rozhodla jej pohodit ve velmi vzdáleném lese.

"Nikdy jsme se s něčím takovým nesetkali," uvedli policisté, kteří Gražynu F. zadrželi. Prokurátor ji obvinil z neposkytnutí pomoci osobě v bezprostředním ohrožení života a z neúmyslného zabití. Hrozí jí pět let vězení.

Zadržen byl také jeden z ukrajinských pracovníků ve firmě, který se má zodpovídat z bránění vyšetřování. Věděl totiž, co se stalo s Vasylem, ale chystal se z Polska uprchnout. Na cestě domů jej zadrželi policisté.

"Je jisté, že v době, kdy Gražyna posílala pracovníky pryč z práce, muž ještě žil. Potřeboval pomoc, ale nedostal ji," uvedl jeden z policistů. První pitva zatím nezjistila příčinu smrti.

Témata: lidé | práce | Lesy | Polsko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky