VÝSTRAHA: Meteorologové varují před extrémně vydatným deštěm!

Meteorologové varují před vydatným deštěm, nejvíce srážek spadne na jihu Čech. Výstraha je platná také pro části Středočeského a Jihočeského kraje. Během krátké doby může spadnout až 40 milimetrů srážek, může tak dojít k zatopení silnic, experti proto varují před aquaplaningem.

Ilustrační fotografie
reklama

Během sobotního odpoledne, večera a noci na neděli se budou místy vyskytovat občasný déšť nebo přeháňky. Srážky mohou být ojediněle vydatné anebo se může vyskytnout bouřka. Do nedělního rána může ojediněle spadnout kolem 40 mm i během krátké doby, s největší pravděpodobností během večera.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst.

Přes Švýcarsko a Rakousko postupuje ve vyšších vrstvách atmosféry dále k východu tlaková níže, to bude částečně ovlivňovat počasí na jihu našeho území, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové proto vyhlásili výstrahu před vydatným deštěm, ta začala platit v 10:30 a končí v neděli v 6:00. Výstraha platí pro části Středočeského kraje (Příbram, Sedlčany, Votice), Plzeňského kraje (Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Sušice) a celý Jihočeský kraj.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky