Slovenská prezidentka Čaputová dnes navštíví Česko

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštíví ve čtvrtek Česko. Bude to její první zahraniční cesta ve funkci hlavy státu, do které byla uvedena v sobotu. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem, jednat bude také se zástupci Senátu, Sněmovny i vlády. V plánu má schůzku s krajany nebo účast na koncertu na pražské Kampě, kde jí zazpívají čeští a slovenští umělci.

Zuzana Čaputová
reklama

Čaputová dnes ČTK v rozhovoru řekla, že svou cestou zachová tradici, podle níž první zahraniční návštěva českých a slovenských prezidentů směřuje do Bratislavy či Prahy. Česká republika je podle ní nejbližším partnerem Slovenska. Cestu do Česka považuje za příležitost seznámit se s českými představiteli včetně Zemana. Soukromě navštívila Prahu už v dubnu, dva týdny po zvolení prezidentkou.

Právě setkáním s českým prezidentem dopoledne zahájí svou oficiální návštěvu ČR. Slovenskou prezidentku na prvním nádvoří Pražského hradu uvítá ceremoniál s vojenskými poctami. Následovat bude soukromé setkání se Zemanem a jednání delegací, na kterém bude přítomno několik ministrů české vlády, řekl ČTK ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Po tiskové konferenci Zeman pozve svou novou slovenskou kolegyni na slavnostní oběd, kterého se zúčastní několik desítek lidí.

Čaputová se ujala prezidentského úřadu v sobotu, ve funkci vystřídala Andreje Kisku. V druhém kole prezidentské volby porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Toho podpořil i český prezident Zeman, když ho necelý týden před rozhodující volbou přijal na zámku v Lánech.

Jindrák zdůraznil symboliku toho, že se podařilo domluvit prezidentskou schůzku ihned první týden po inauguraci Čaputové. Mluvit se podle něj na ní bude o agendě týkající se Evropské unie a sestavování nových unijních orgánů po volbách do Evropského parlamentu. Zemana bude také zajímat spolupráce visegrádské čtyřky, do které kromě Slovenska a ČR patří Polsko a Maďarsko. Česko začne V4 předsedat v červenci. Předsednictví převezme právě od Slovenska. Čaputová ČTK řekla, že spolupráce ve V4 je důležitá, zároveň ale podle ní nelze slevit z hodnot EU.

Zeman se také podle Jindráka pravděpodobně Čaputové zeptá na vybudování Českého domu v Bratislavě. Mluvit by se mohlo také o přeshraničních kontaktech.

Čaputová předpokládá, že se budou řešit i zahraničněpolitická témata. Možnosti dalšího prohloubení spolupráce mezi Českem a Slovenskem vidí v infrastrukturních projektech a turistice Uvítala by, pokud by Česko a Slovensko letos společně oslavily 30. výročí takzvané sametové revoluce, která v někdejším Československu vedla k pádu komunistického režimu.

Odpoledne Čaputovou čekají setkání s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) i dalšími členy horní komory a s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Schůzku s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v programu nemá. Předseda české vlády bude ve stejné době na zasedání Evropské rady.

Kromě oficiálních politických aktivit má Čaputová v plánu i další doprovodné akce. Podle webu slovenské prezidentské kanceláře se setká s krajanskou komunitou a zúčastní se koncertu Zuzana není sama doma na Kampě. Podle informací ČTK by měla také položit květiny u hrobu prvního porevolučního československého prezidenta Václava Havla.

Koncert na Kampě pořádají Metronome Festival Prague, bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko, kavárna Mlýnská a občanské sdružení Srdcom doma. Začátek akce je naplánován na 19:00, Čaputová přijde o půl hodiny později. Na koncertu se představí například Dan Bárta s Robertem Balzarem, slovenská elektronická písničkářka Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová či Sisa Fehér. Vystoupení chystá i vedlejší projekt šéfa kapely Jablkoň Michala Němce s názvem Půljablkoň, slovenský cellista Jozef Lupták, skupina Eturnity a folklorní soubor Limbora. Závěr bude patřit slovenské skupině Živé kvety zpěvačky a textařky Lucie Piussi.

Čaputová, která v pátek oslaví své 46. narozeniny, ještě v noci zamíří zpět na Slovensko.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky