Firma v Německu uvařila pivo z odpadní vody

Vodohospodářská a technologická společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu představila pivo uvařené z odpadní vody. Zakoupit si ho ale možné nebude, sloužit bude totiž k reklamním účelům jako ukázka recyklačních možností. Agentura DPA poznamenala, že myšlenka vaření chmelového nápoje z odpadní vody není nová, neboť obdobné projekty se uskutečnily již v USA a také v takové pivní zemi, jakou je Česká republika.

Ilustrační fotografie
reklama

"Chceme ukázat, že vyčištěná odpadní voda je použitelná, a to i k výrobě kvalitních nápojů," vysvětlil Jens Scheideler z Xylemu. Pivo, kterého vzniklo tisíc lahví a několik sudů v celkovém objemu čtyř hektolitrů, si Xylem nechal uvařit v Berlíně. Dostalo anglický název Reuse Brew, což lze volně přeložit jako recyklované pivo.

"Náš Reuse Brew je uvařený podle všech německých pivních pravidel a obsahuje vedle recyklované vody ty nejlepší přísady," řekl Jan-Karl Nielebock z Xylemu s odkazem na 500 let starý německý zákon o čistotě piva, známý jako Reinheitsgebot.

Prozatím ale budoucnost ve vaření piva z odpadní vody firma nevidí, ukázku toho, že to je možné, považuje spíše za zajímavost. Scheideler poznamenal, že obdobné ukázky vaření piva se konaly ve Spojených státech, aby se zde lidé mohli seznámit s účinností recyklace vody. DPA v této souvislosti připomněla, že stejný pokus učinili i sládci pivovaru v Čížové na Písecku. Ti uvařili z recyklované vody z pražské čističky odpadních vod 15 hektolitrů piva.

Technologie čištění vody není nová, neboť se používá k přípravě pitné vody například na několika místech v Africe, ale také na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Prozatím je ale problémem energetická náročnost takového procesu, který výrobu pitné vody prodražuje. Vodohospodáři nicméně podle DPA v recyklaci odpadních vod vidí velkou budoucnost.

Témata: pivo | Německo | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky