V obchodních centrech se čím dál častěji shlukují agresivní a nepřizpůsobivé osoby

Obchodních a nákupních center je v ČR zhruba 250, denně každým z nich projdou i tisíce lidí. Na jejich bezpečnost jsou proto najímáni profesionálové, kteří celý prostor střeží a v případě jakéhokoliv podezření ohrožení bezpečnosti návštěvníků ihned zasahují. Rostou zejména případy zásahů proti nežádoucím osobám a pachatelům trestné činnosti, v posledních dvou letech totiž rapidně roste agresivita zlodějů a nepřizpůsobivých osob, které se v obchodních centrech čím dál častěji shlukují.

Ilustrační fotografie
reklama

Fyzická ostraha v obchodních a nákupních centrech se v zásadě dělí na několik dílčích úrovní. Od ostrahy jednotlivých obchodů po střežení celého prostoru centra a jeho bezproblémového provozu. Střežení kompletního objektu s tisíci metry čtverečními proto vyžaduje pečlivě promyšlený systém.

„Bezpečnost návštěvníků obchodních center zajišťujeme speciálně vyškolenými týmy pracovníků, tzv. antikonfliktními týmy, kteří jsou schopni na velmi profesionální úrovni řešit mimořádné bezpečnostní situace objektu. Jsou vybaveni taktickými uniformami, díky kterým jsou snadno identifikovatelní a hned rozpoznatelní. To působí nejen preventivně, ale zároveň návštěvníkům centra dodávají pocit bezpečí. Sama přítomnost hlídky tak v objektu přispívá k bezpečnosti a ochraně návštěvníků i centra před nežádoucími událostmi,“ říká Radek Škrabal ze společnosti SSI Group, která patří mezi největší bezpečnostní agentury v ČR.

V průběhu jednoho týdne antikonfliktní tým podle aktuálních statistiky SSI Group vykáže z jednoho obchodního centra průměrně 60 nežádoucích osob, zadrží 9 pachatelů trestné činnosti, 5krát poskytne první pomoc, 4krát zasáhne u podezřelého zavazadla a minimálně jednou pátrá po ztraceném dítěti. Alespoň v 8 případech pak pomáhá návštěvníkům v nesnázích, zejména při ztrátě nebo odcizení osobních dokladů.

„Pracovníci ostrahy se stále častěji setkávají s případy, kdy musejí čelit útokům pachatelů ozbrojených bodnými a sečnými zbraněmi, paralyzéry, teleskopickými obušky nebo plynovými pistolemi. Na denním pořádku jsou pak fyzické útoky nebo verbální urážky. Za útoky zpravidla stojí osoby pod vlivem omamných či psychotropních látek, sociálně nepřizpůsobiví občané či lidé bez domova. Neustále také roste agresivita pachatelů krádeží,“ dodává Radek Škrabal.

Relativně novým fenoménem, který se nevyhýbá ani nákupním centrům, jsou bitky mladistvých. Souboje si mladíci navíc často natáčejí, pak vzájemně posílají nebo sdílejí na sociálních sítích. Psycholog Jan Lašek potvrzuje, že právě snaha vytáhnout se je pro bitkaře z jeho pohledu klíčová: „Musí tam u toho být dívky nebo kamarádi, aby viděli, jaký on je borec, ale bez diváků ztrácí zájem a přestávají se prát.“

Statistiky ukazují, že policisté musí v průměru řešit dva případy agrese mladistvých denně. Meziročně vzrostl počet násilných trestných činů u mladistvých o zhruba 13 %. Teenageři v obchodních centrech kromě bitek také často provokují ostrahu a návštěvníky různými pranky, cíleně porušují domovní řád, projíždějí pasáží na kolech, skateboardech či provádějí další nepřístojnosti, které pak popularizují na Youtube a dalších sociálních sítích.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky