Čaputová přijede do Česka. Čeká ji setkání se Zemanem a velký koncert na Kampě

Příští slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by ve čtvrtek v Praze vedle setkání se svým protějškem Milošem Zemanem a předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu měla podle informací ČTK položit kytici k hrobu Václava Havla. U příležitosti její první zahraniční návštěvy ve funkci se na Kampě uskuteční koncert. Jeden z jeho organizátorů David Gaydečka dnes ČTK řekl, že má vyjádřit československou vzájemnost a radost z toho, že na Slovensku je prezidentka, která má ráda Českou republiku.

Zuzana Čaputová
reklama

Program Čaputové, kterou čeká inaugurace tuto sobotu, začíná podle informací ČTK na Pražském hradě rozhovorem se Zemanem, jednáním národních delegací a slavnostním obědem. Kromě setkání se šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) se Čaputová chystá také položit věnec u sochy Milana Rastislava Štefánika na Petříně a kytici k hrobu bývalého československého a českého prezidenta Havla.

Po setkání s krajany a večeři v Lichtenštejnském paláci by se podle informací ČTK měla Čaputová zúčastnit koncertu s podtitulem "Zuzana není sama doma", který se bude konat na Kampě u Mlýnské kavárny. Gaydečka ČTK řekl, že budoucí prezidentka dostala pozvánku. Spolupořadatel a organizátor festivalu Metronome dodal, že koncert festivalu startujícímu o den později předchází a zváni jsou na něj nejen jeho příznivci, ale i široká veřejnost. Vstup bude zdarma.

Na koncertu začínajícím v 19:30 se představí například Dan Bárta s Robertem Balzarem, slovenská elektronická písničkářka Katarzia, Jiří Stivín a Dorota Nvotová či Sisa Fehér. Vystoupení chystá i vedlejší projekt šéfa kapely Jablkoň Michala Němce s názvem Půljablkoň, slovenský cellista Jozef Lupták, skupina Eturnity a folklorní soubor Limbora. Závěr bude patřit slovenské skupině Živé kvety zpěvačky a textařky Lucie Piussi.

Vedle festivalu Metronome se na organizaci koncertu podílí občanské sdružení Slováků žijících v Praze Srdcom doma a kavárna Mlýnská ve spolupráci s bývalým slovenským ministrem kultury Ladislavem Snopkem, dodal Gaydečka. "Není to žádná demonstrace nebo občanský aktivismus, ale koncert, který předejde Metronomu. Vyjadřujeme tím československou vzájemnost a radost z toho, že na Slovensku máme prezidentku, která má Českou republiku ráda," uvedl.

Čaputová soukromě navštívila Prahu už v dubnu, dva týdny po zvolení prezidentkou. V české metropoli se setkala například s poslancem TOP 09 a někdejším ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, který ji v prezidentské kampani vyjádřil podporu. Večer pak navštívila koncert legendárního amerického zpěváka Boba Dylana v Lucerně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky