Automobilka Fiat Chrysler znovu jedná s Renaultem o fúzi

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka Renault hledají způsob, jak oživit fúzi, od níž FCA minulý týden odstoupil, a jak zajistit souhlas aliančního partnera Renaultu Nissan Motor. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvolání na zdroje blízké automobilkám. Nissan se chystá výměnou za podporu fúze po Renaultu žádat, aby výrazně snížil svůj podíl 43,4 procenta v japonské automobilce, napsala Reuters s odvoláním na dva dobře obeznámené zdroje.

Renault
reklama

FCA stažení nabídky na fúzi zdůvodnila současnými politickými podmínkami ve Francii. Francouzská vláda vlastní v Renaultu významný podíl a kladla si přísné podmínky ohledně zachování pracovních míst, možností spolurozhodovat o řízení firmy a podmínek pro akcionáře, napsaly světové agentury.

Spojením automobilek by vznikl třetí největší výrobce aut na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. Podle zdrojů agentury Reuters FCA stáhl nabídku, když se Francie pokusila rozhodnutí oddálit, protože si přála získat souhlas k fúzi od Nissanu. Ten ale uvedl, že se hlasování zdrží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky