Korupční kauza Rath: Odvolací soud se po téměř třech letech vrátí k případu

Vrchní soud v Praze začne v pondělí projednávat odvolání podaná v první části korupčního případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Někdejší politik dostal loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. O rok nižší trest dostala někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle spisu machinace s tendry organizovali. Všichni se odvolali. Rath ČTK napsal, že v pondělí k soudu přijde.

David Rath
reklama

Pražský vrchní soud se bude případem zabývat již podruhé. Stejný verdikt z roku 2015 zrušil kvůli použití odposlechů, Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz. Jednání naplánoval odvolací senát na 11 dní. Bude se konat v největší jednací síni - v kauze vystupuje 11 obžalovaných, účastní se ho značný počet advokátů a je mediálně sledovaný.

Senát povede podle informací z justičního serveru stejně jako poprvé soudce Pavel Zelenka, referentkou bude Kateřina Korečková. Po přednesu odvolání plánují soudci podle mluvčí soudu Simony Heranové doplnit dokazování. Na další týden předvolali i další svědky.

Soudy se kauzou zabývají od roku 2013. Její první větev se týká údajně zmanipulovaných zakázek na opravy zámku v Buštěhradě na Kladensku či budovy gymnázia v Hostivici a na modernizaci středočeských nemocnic. Za zajištění vítězství v tendrech brali podle obžaloby Kottovi s Rathem úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun.

Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení. S tříletou podmínkou odešla podnikatelka Ivana Salačová, jejíž výpověď posloužila jako klíčový důkaz. Žena se ke korupci přiznala a popsala, jak systém ovlivňování zakázek vypadal.

Krajský soud v Praze se nyní zabývá také druhou větví případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek. V této části čelí obžalobě kromě Ratha a Kottových například vysocí manažeři Metrostavu. Státní zastupitelství stíhá i firmy. Hlavní líčení začalo v lednu a je prozatím naplánováno do konce října. Soud zatím vyslechl obžalované a přehrával odposlechy. Na výpovědi svědků doposud nedošlo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky