Sociální služby nebudou spadat pod EET, schválili poslanci. ANO bylo proti

Některé sociální služby nebudou spadat pod povinnost evidovat tržby. V dílčím hlasování o novele zákona o EET to dnes schválila Sněmovna. Pro návrh opoziční ODS hlasovali i poslanci vládní ČSSD, poslanci ANO byli vesměs proti. Ministerstvo financí s vynětím nesouhlasí, taková výjimka je podle něj nesystémová a zbytečná. Poslanci nyní hlasují o zbytku pozměňovacích návrhů.

Poslanecká sněmovna
reklama

Ve středu Sněmovna závěrečné schvalování novely zákona o EET přerušila potom, co ČSSD ohlásila, že vynětí části sociálních služeb z EET podpoří. Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) postup sociální demokracie odporuje koaliční dohodě. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale věc za fatální nepokládá.

Poslanci KSČM tyto návrhy dnes nepodpořili, podle předsedy jejich klubu Pavla Kováčika by to bylo nadbytečné. Poukazoval na to, že EET by se stejně týkala jen podnikatelů v této sféře, kterých jsou podle něj asi jen dvě procenta.

Ministryně Schillerová řekla, že podnikatelských subjektů v sociálních službách, na něž by měla EET dopadnout, je v tuzemsku asi 200. Argumentovala i tím, že třeba příspěvkové organizace, například domovy důchodců, pod EET nespadají a u neziskových organizací nespadá pod EET jejich hlavní činnost.

Vyřazení z EET se týká například sociální péče v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osoby závislé na návykových látkách, sociální péče v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením nebo ambulantní a terénní sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Sněmovna také vyřadila z EET sociální služby pro uprchlíky a oběti katastrof nebo sociální prevenci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky