Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí: Zajistěte okna a schovejte zahradní nábytek. Silné bouřky jsou v Česku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silné bouřky provázené přívalovými dešti, které budou dnes odpoledne a večer přecházet přes Česko, se zejména na Moravě mohou vyskytovat ještě v noci na pátek. Dnes aktualizované varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká zejména Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje. V těchto částech platí výstraha až do pátečních 4:00.

Silné bouřky přinese do Česka zvlněná studená fronta, která bude postupovat k severovýchodu. Kromě silného deště, kdy může napršet až 40 litrů vody na metr čtvereční, hrozí ojediněle i krupobití. Pozor je podle meteorologů třeba dávat také na silný vítr, který bude bouřky provázet.

Pro západní polovinu Čech platí výstraha před bouřkami od dnešního poledne do půlnoci. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji, stejně jako na Vysočině a jižní Moravě, platí varování před bouřkami od dnešních 15:00 do pátečních 2:00. Stejnou časovou platnost má i výstraha pro většinu Libereckého kraje.

Nejpozději dorazí bouřky na Moravu. Pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj proto bude platit varování meteorologů od dnešního večera až do pátečních 4:00.

Přívalový déšť může způsobit zatopení níže položených míst, například sklepů, upozorňuje ČHMÚ. Nárazy větru mohou lámat větve stromů a poškodit elektrické vedení. Meteorologové proto lidem doporučují zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty. Velmi opatrní by měli být v bouřkách řidiči.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy