Počasí: Německem se prohnalo tornádo, na východě zuří požáry

Pravděpodobně tornádo napáchalo v noci na dnešek značné škody v západoněmeckém městě Bocholt. Poničilo devět domů a vyvrátilo zhruba stovku stromů, informovala agentura DPA s odvoláním na mluvčího města. Východ Německa mezitím nadále trápí vedra a požáry. U braniborského Jüterbogu nedaleko Berlína stále hoří přibližně 500 hektarů lesního porostu.

Ilustrační fotografie
reklama

Údajné tornádo v Bocholtu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko mimo jiné zcela strhlo střechu jednoho domu a vyneslo do vzduchu automobil, s nímž si podle DPA vítr hrál jako s hračkou. Jeden člověk byl lehce zraněn.

Ve městě bylo během noci několik hodin nasazeno přibližně 90 hasičů. Ráno pokračovali v odklízení následků smršti. Město zřídilo krizový štáb a pojišťovací experti zjišťují výši škod.

"Mohlo to být tornádo," řekl zdroj z německé meteorologické služby DWD. Za celý loňský rok bylo v Německu podle DPA zaznamenáno 17 tornád.

Na východě Německa dnes nadále platí velmi vysoké riziko vzniku lesních požárů. Ve 13 ze 14 braniborských okresů platí nejvyšší, pátý stupeň nebezpečí. Počasí má podle DWD zůstat horké a suché. Dnes by teploty mohly dosáhnout až 36 stupňů a až ve čtvrtek odpoledne lze očekávat dešťové přeháňky a bouřky.

Požár v oblasti někdejšího vojenského cvičiště u Jüterbogu se hasičům v noci na dnešek podařilo utlumit, ale stále hoří na ploše 500 hektarů.

Na bývalém vojenském cvičišti leží munice. Hasiči proto mohou s plameny bojovat jen ze speciálně vytvořených tras, které musejí být neustále zavlažovány. Požáru čelí i s pomocí vrtulníku.

Přibližně 60 hektarů lesa dnes nadále hoří také poblíž Hennickendorfu, další braniborské obce nedaleko Berlína. "Tady je aktuálně všechno pod kontrolou," hlásil dnes mluvčí hasičů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky