Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET: Poslanci hlasují o stovkách pozměňovacích návrhů

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / EuroZprávy.cz / INCORP images

Poslanci dnes zahájili čtvrté dějství schvalování vládní novely o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) do dalších oborů podnikání. O stovkách pozměňovacích návrhů začali hlasovat už na minulé schůzi, jsou zhruba v polovině. Je možné, že dnes už se dostanou k hlasování o zákonu jako celku. Čas na to mají do 14:00, kdy končí zákonná doba pro schvalování předloh.

Nyní Sněmovna postupně zamítá pozměňovací návrhy občanských demokratů, které se týkají vyřazení oborů ekonomických činnosti podle úřední klasifikace z EET. K prvním dnešním oborům, o nichž poslanci hlasovali, patřila výstavba mostů a tunelů, inženýrských sítí pro kapaliny a plyny, pro elektřinu a elektrokomunikace a výstavba vodních děl. Zpravodaj předlohy Jan Volný (ANO), který jednotlivé pozměňovací návrhy uvádí, si k pultu nechal opět přistavit stoličku, aby nemusel stát.

Pirát Mikuláš Ferjenčík neprosadil hned po zahájení jednacího dne vyřazení novely z programu nynější schůze. K návrhu, jak uvedl, ho vedl i postup některých složek daňové zprávy při kontrolních nákupech. Kupující kontroloři podle Ferjenčíka výslovně nechtějí po prodavači účtenku a následně uloží postih za to, že ji nevydal.

Předloha především rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, například na řemeslníky, zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Jde o reakci na verdikt ústavního soudu, který další vlny EET zrušil. Zatím platí hlavně pro obchod, restaurace a hotely. Části podnikatelů novela umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek, které si vyzvednou na finančním úřadu. Obsahuje i úpravy daně z přidané hodnoty.

Jednání o předloze provázela rozsáhlá kritika opozičních stran. Jejich poslanci například zpochybňovali dosavadní přínosy EET nebo budoucí rozšíření na řemeslníky. Zamítnutí návrhu ani zrušení elektronické evidence tržeb jako celku ale neprosadili. Koaliční strany hájí EET argumenty o narovnání podnikatelského prostředí a o lepším výběru daní.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy