Spotřeba pitné vody je extrémní. Omezte zalévání, vyzývají vodárny

Středočeši by měli omezit zalévání pitnou vodou, aby nepřetížili distribuční síť. Spotřeba pitné vody v kraji je v aktuálních horkých dnech extrémně vysoká. Podle mluvčí Středočeských vodáren Lenky Kozlové je možné, že se v některých lokalitách množství odebrané vody začne v blízké době blížit limitům vodovodní sítě.

Ilustrační fotografie
reklama

Distribuční síť může být přetížena hlavně v případech, v nichž lidé najednou začnou odebírat velké množství vody. "Jako příklad vodárny uvádějí intenzívní zálivky v odpoledních hodinách, kdy se předpokládá návrat většiny odběratelů ze zaměstnání," uvedla dnes pro ČTK Kozlová. Problém podle ní nezpůsobuje nedostatek vody ve zdrojích, ale kapacita místních distribučních sítí.

"Chtěli bychom požádat občany, aby v těchto dnech omezili používání pitné vody na zalévání. V případě, že nelze pro zálivky využít jiný zdroj, doporučujeme odběratelům zalévání rozložit do delšího časového úseku během celého dne a naopak ho omezit v podvečerních a večerních hodinách. Eliminují se tak možné problémy, které vznikají, pokud se nárazově zvýší odběr pitné vody v jednom časovém okamžiku," dodal Václav Kodeš ze Středočeských vodáren.

Dalším problémem je podle vodáren napouštění bazénů pomocí přípojky ve špičce, kdy může v některých místech klesnout tlak ve vodovodním řadu. Projeví se to i u ostatních odběratelů.

Vyšší nárazový odběr z veřejného vodovodu také způsobí zásadní zvýšení rychlosti proudění vody v potrubí, a to až nad limit. Důsledkem je například krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě, které působí zabarvení vody a po železu je voda i cítit, na což si někteří odběratelé mohou stěžovat.

Středočeské vodárny zásobují pitnou vodou téměř 300.000 Středočechů v okresech Mělník, Kladno, v části Rakovnicka, Mladoboleslavska, Prahy-východ a Prahy-západ. Zákazníci se na vodárny mohou obracet přes zákaznickou linku 840 121 121 nebo 602 128 127.

Témata: voda | léto | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky