Auditoři se chovali skandálně a jsou nekompetentní, prohlásil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce na červnovém summitu EU mluvit o auditu ke svému údajnému střetu zájmů s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Auditoři se chovali skandálně a jsou nekompetentní, řekl dnes premiér před odletem do britského Portsmouthu na oslavy 75. výročí spojeneckého vylodění v Normandii.

Andrej Babiš
reklama

Premiér popřel, co v úterý uvedl ve Sněmovně, že se v Portsmouthu bude o auditu bavit s přítomnými evropskými premiéry. "Určitě dneska ne, to není ani vhodné místo, ani vhodná chvíle," řekl. "Já zítra letím do Portsmouthu a tam uvidím několik evropských premiérů a budu s nimi o tom mluvit, protože to považuji za skandální. Že jsem prý ve střetu zájmů a ovlivňuji rozhodování o evropských dotacích," uvedl Babiš v úterý ve Sněmovně.

Premiér dnes řekl, že má informaci od ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), že dva čeští auditoři jednali se státními úředníky na úrovni šikany. Před novináři Babiš zopakoval, že návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně jeho střetu zájmů je pochybný a že se kvůli němu a jeho bývalé skupině Agrofert žádné evropské dotace vracet nebudou.

Babiš trvá na tom, že ve střetu zájmů není. Ocenil úterní výzvu Sněmovny, aby ministerstva financí a místního rozvoje ve věci návrhu auditní zprávy důsledně hájila české zájmy. Zopakoval, že stanovisko českého státu vypracují úředníci.

Návrh auditní zprávy, který před víkendem zveřejnila média, uvádí, že Babiš má na Agrofert dál vliv a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky