Babiš je ve střetu zájmu, potvrdila EK. Audit je pro něj další ránou, ocitne se pod tlakem

Informace o výsledcích auditu Evropské komise (EK), který podle webů Hospodářské noviny a Neovlivni.cz konstatoval, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky ve skupině Agrofert, si všímají i světová média. Agentura Bloomberg konstatovala, že Babiš, jenž čelí protivládním protestům, se nyní ocitne pod dalším tlakem. Rovněž podle agentury Reuters utrpěl Babiš další politickou ránu.

Andrej Babiš
reklama

Unijní vyšetřování Babiše je podle Bloombergu další položkou na seznamu právních a politických potíží, jimž čelí vůdci východního křídla Evropské unie. "V pondělí byl šéf rumunské vládní strany poslán do vězení kvůli korupci a maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi hrozí, že po volbách do Evropského parlamentu bude vyčleněn z politického mainstreamu bloku," píše Bloomberg.

Podle agentury Reuters jsou závěry EK další politickou ránou pro Babiše, který vždy popíral, že by se dopustil porušení zákonů. Reuters cituje reakci Babiše, který agentuře v textové zprávě sdělil, že výsledky jsou pouze předběžné a budou pečlivě přezkoumány.

Podle webů Hospodářských novin a Neovlivní.cz audit EK dospěl k závěru, že Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2018, chce Brusel vrátit zpět. Babiš (ANO) v reakci na informace médií ČTK napsal, že neporušuje ani české ani evropské zákony a že Česká republika nebude muset žádné dotace vracet. Jde podle něj o předběžný návrh.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky