Babiš se naštval na americký konvoj. Vyhnal vojáky z D1, počkají si do noci

Tři konvoje amerických vojáků, kteří se přesouvají přes území ČR na cvičení do Rumunska a Maďarska, byly před polednem zastaveny kvůli komplikacím v dopravě. Dvě skupiny byly staženy do Bernartic ve středních Čechách, kde počkají do večera, jedna skupina čeká ve Staré Boleslavi. Šest skupin stále pokračuje v jízdě po českých dálnicích a pět už je na Slovensku. ČTK to sdělil generální štáb české armády.

Ilustrační fotografie
reklama

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru na serveru Blesk.cz označil situaci za krizovou. O situaci jedná s náčelníkem generálního štábu a s ministry dopravy a obrany. "Je to krizová situace, kterou řešíme. Musí opustit dálnici a počkají si do noci," řekl Babiš. "Oni mají stále poruchy, defekty a navíc do nich narazil polský kamion," dodal.

Ze šesti skupin, které pokračují v jízdě, byly před polednem dvě u Humpolce, tři před Brnem a jedna projížděla kolem Brna na dálnici D2, uvedl generální štáb. Celkem americký konvoj čítá 14 skupin.

Konvoje od rána brzdily dopravu hlavně na dálnici D1 ve směru na Brno, kolony aut se tvořily zejména před omezeními kvůli opravám dálnice. Vojenské vozidlo z konvoje se dnes po 07:00 srazilo s nákladním autem na 34. kilometru dálnice D2 ve směru na Bratislavu. Nikdo se nezranil a konvojodjel před 09:00.

Konvoje se měly podle plánu přesunovat ze Staré Boleslavi přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi ve večerních a nočních hodinách. Už z Německa ale přijely se zpožděním a vojáci museli ve Staré Boleslavi absolvovat přestávku na odpočinek, řekla v České televizi (ČT) mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. První ze 14 skupin tak podle mluvčí vyjela z Boleslavi ve středu v 19:00, další následovaly se zhruba hodinovými rozestupy. Proto se poslední skupiny dostaly do denního provozu.

České hranice první američtí vojáci s technikou překročili v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Poslední část konvoje měla podle původního plánu opustit Českou republiku dnes odpoledne.

Konvoj čítá víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky