Výstavba zdi mezi Mexikem a USA: Americký soudce zablokoval Trumpovi část peněz

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa musí zastavit výstavbu částí zdi na hranici s Mexikem využívající peníze získané na základě vyhlášení stavu nouze. Podle agentury Reuters o tom v pátek v Kalifornii rozhodl federální soudce Haywood Gilliam.

Ilustrační fotografie
reklama

Prezident žádal na výstavbu hraniční bariéry osm miliard dolarů, Kongres to ale odmítl a schválil podstatně nižší částku (1,4 miliardy dolarů). Trump pak 15. února vyhlásil na jižní hranici stav nouze, aby ke krizovým finančním fondům získal přístup i přes nesouhlas Kongresu. Několik států následně prezidentův postup zažalovalo.

"Jestliže Kongres odmítne žádost výkonného činitele o poskytnutí příslušných financí a tento činitel přesto najde způsob, jak utrácet tyto finance bez souhlasu Kongresu, není to v souladu s principem rozdělení moci, který sahá do úplných počátků naší republiky," uvedl soudce Gilliam.

Páteční soudní nařízení blokuje podle agentury Reuters využití jedné miliardy dolarů, která měla být převedena na výstavbu zdi od ministerstva obrany. Trump tvrdí, že vybudování zdi na hranici s Mexikem je nutné k zastavení pašeráků lidí, zbraní a drog.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky