Mayová v pátek oznámí rezignaci, tvrdí britská média

Britská premiérka Theresa Mayová, která kvůli svému brexitovému plánu čelí od středy revoltě ve vládě, oznámí v pátek rezignaci. Tvrdí to dnes deník The Times a server Business Insider. Spojenci šéfky kabinetu podle The Times soudí, že Mayová ohlásí demisi po setkání s předsedou takzvaného Výboru 1922, který sdružuje konzervativní poslance bez vládních funkcí.

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie
reklama

"Mayová byla nakonec zahnána do kouta, když se ministři přidali ke vzbouřencům z řad konzervativců kvůli její nabídce týkající se usnadnění možnosti druhého (brexitového) referenda," napsal deník.

Dnes Mayová podle něj nerezignuje, protože ve Spojeném království se konají volby do Evropského parlamentu. V nich vládní Konzervativní straně hrozí nejhorší volební porážka v historii, napsal server Independent.

Rozkol v řadách konzervativců prohloubil premiérčin úterní projev, ve kterém Mayová představila návrh zákona o "rozvodové dohodě" s EU. Touto cestou chce v parlamentu de facto ratifikovat připravenou dohodu se zbytkem Evropské unie, kterou ovšem Dolní sněmovna již třikrát odmítla. Ve snaze získat opoziční hlasy premiérka do návrhu zákona zahrnula několik prvků reagujících na požadavky labouristů. Její stranické kolegy pobouřil hlavně příslib hlasování o možnosti vypsat referendum o finální podobě brexitu, přičemž by se vláda musela vůlí poslanců řídit.

Mayové hrozil pád už ve středu večer, když na zasedání Výboru 1922 zazněl návrh na změnu příslušných stranických pravidel tak, aby umožnila okamžité hlasování o důvěře Mayové. Výbor ale pravidla nezměnil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky