Čistá ruská ropa by do Česka měla dorazit ropovodem Družba nejpozději příští týden

Stále platí, že čistá ropa ropovodem Družba by měla do Česka dotéct nejpozději příští týden. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Uvedl, že podle informací, které má od svých slovenských kolegů, by na Slovensko mohla ropa přitéct tento čtvrtek nebo pátek. Na pátek Švagr opět svolal jednání pracovní skupiny Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO), ve které jsou zastoupeni představitelé největších firem na trhu s pohonnými hmotami.

Ilustrační fotografie
reklama

Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do Česka, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem. Může poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily. Běloruská státní ropná společnost Belněftěchim podle ruské agentury TASS v úterý uvedla, že plné obnovení přepravy Družbou po znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle Švagra toto oznámení v rozporu s jeho tvrzením není, důležité podle něj je spojení "plné obnovení". "To, že by se měla Družba normalizovat nějaké delší období, je samozřejmě pravda," dodal.

Čistá ropa už podle úterních informací agentury Reuters v současnosti proudí do Maďarska. "Maďaři potvrzují, že to, co je v ropovodu po odčerpání kontaminace, je ropa čistá. Ale počkejme si, až přiteče k nám," uvedl Švagr.

Správa je podle něj průběžně ve spojení s petrochemickým holdingem Unipetrol, v jehož litvínovské rafinerii se ruská ropa zpracovává a který od začátku května využívá státních rezerv. "Monitorovali jsme si situaci jejich objednávek na měsíc červen a Unipetrol nám potvrdil, že ruská strana jejich potřeby pro Litvínov řádně potvrdila. Takže Litvínov má zajištěnou ropu," dodal.

Na dotaz ČTK Švagr také potvrdil, že kvůli technických problémům a současné situaci s kontaminovanou ropou je odstavena německá rafinerie Leuna firmy Total, která dodává naftu a letecký petrolej i na český trh. Mimo provoz podle něj rafinerie bude minimálně do konce tohoto týdne.

Že Leuna zastavila dodávky motorových paliv, potvrdil dnes ČTK také generální ředitel státního distributora paliv Čepro Jan Duspěva. "Domníváme se, že vzhledem k nepřerušené výrobě domácích rafinerií nedojde tímto výpadkem k ovlivnění situace na trhu pohonných hmot v ČR. Společnost Čepro odebírá pohonné hmoty od řady rafinerií v Evropské unii, bližší údaje považujeme za obchodní tajemství," uvedl.

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na litvínovskou rafinerii připadá téměř šest milionů tun. Kralupská rafinerie naopak zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně.

Témata: ropa | Česko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky