Znovuzavedení hraničních kontrol? Policie dnes na hranicích zahájila cvičení

Česká policie dnes na hranicích s Německem zahájila cvičení, při kterém prověří možnost dočasného znovuzavedení hraničních kontrol. Na tiskové konferenci to oznámil policejní prezident šéf cizinecké policie Milan Majer. Cvičení potrvá do pátku.

Ilustrační fotografie
reklama

Fiktivní nařízení vlády o zavedení kontrol na hranicích obdržela policie v 07:00. Hlídky by měly svá místa na hraničních přechodech zaujmout okolo 13:30. Kontrolovat budou 12 hraničních přechodů včetně toho největšího v Rozvadově. Ozbrojené složky si také vyzkoušejí zprovoznění registračního místa pro uprchlíky.

Do cvičení se zapojí asi 1200 lidí. Jde o české i německé policisty, vojáky, celníky, hasiče, příslušníky Vězeňské služby a zdravotníky.

Ochranu hranic nacvičovaly ozbrojené složky v minulosti několikrát, naposledy loni na podzim na hranici s Rakouskem. Policisté tehdy mimo jiné kontrolovali tři hraniční přechody, střežili takzvanou zelenou hranici a nacvičovali vyhledávání skupinky migrantů. Zavedení kontrol cvičili policisté i na hranicích se Slovenskem nebo Polskem.

Z údajů ministerstva vnitra vyplývá, že v prvním čtvrtletí letošního roku zadrželi policisté 1372 lidí, kteří v České republice pobývali nelegálně. Je to o 26 více, než v posledních třech měsících minulého roku. Nejvíce přistěhovalců pocházelo z Ukrajiny.

Oproti minulému čtvrtletí stoupl také počet migrantů, kteří přes Česko projížděli do dalších zemí. Zatímco loni v říjnu až prosinci zajistila policie 37 lidí, letos od ledna do konce března 59. Byli to převážně uprchlíci z Iráku, Afghánistánu, Sýrie a Jemenu.

Pravomoc k okamžitému zavedení hraničních kontrol po dobu pěti dní má ministr vnitra. Vláda tak může učinit na dobu 30 dní s možností prodloužení až na půl roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky