Brněnská muzejní noc nabídne příběhy vězňů nebo africké masky

Obdivovatelé umění mohou v sobotu navštívit 28 brněnských institucí, které své prostory nechají otevřené až do půlnoci. Návštěvníci 15. brněnské muzejní noci si například mohou vyrobit africké masky nebo se seznámit s příběhy brněnských vězňů, uvedli dnes organizátoři na tiskové konferenci.

Brno
reklama

Pořadatelé pro návštěvníky po setmění otevřou až 44 budov, do akce se zapojí jak malé, tak velké kulturní instituce. Vstup je pro návštěvníky zdarma nebo za zvýhodněnou cenu. Mezi každoročně nejnavštěvovanější místa patří Moravské zemské muzeum, které zájemce zve do pavilonu Anthropos na výstavu Okouzleni Afrikou. "Do půlnoci si lidé mohou vyrobit africkou masku. V pavilonu budou také hrát africké kapely, nebudou chybět čajové speciality a tradiční vodní dýmky," uvedla za muzeum Barbora Javorová.

Na Špilberku v Muzeu města Brna si návštěvníci připomenou nejslavnější brněnské vězně. Právě letos uplyne 270 let od úmrtí barona Františka Trencka, který byl také vězněn ve špilberských kasematách. Osudy vězňů návštěvníci odhalí ve vědomostních kvízech a v expozici Žalář národů.

"Na hradě zájemci také zhlédnou výstavu Branky Body Brno, která přibližuje historii a úspěchy brněnského sportu," řekl mluvčí muzea Michal Kalábek.

Technické muzeum si pro večerní návštěvníky připravilo doprovodný program se sportovní tematikou, nabídne cyklistické nebo letecké simulátory. Muzeum představí i novou výstavu o současných špercích. Zájemci uvidí výrobu šperků a kurátoři budou před návštěvníky ověřovat jejich ryzost.

Moravská galerie láká na výstavu Boudník v Pražákově paláci v Husově ulici, doprovodný program se také váže k tomuto velikánovi abstraktní grafiky. Návštěvníci si mohou vyzkoušet grafické techniky a prvních 100 příchozích si domů odnese plecháček s vlastním motivem.

Letošní novinkou je, že po skončení akce budou z Brna vypraveny autobusy do jihomoravských měst, jako Znojmo, Břeclav nebo Adamov. Odjíždět budou v 0:30 od hlavního nádraží.

Muzejní noc se koná k oslavě Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. květen. Minulý rok navštívilo noční muzea přes 80.000 lidí. Přesný program najdou zájemci zde.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky