Počasí zlobí: Květen je nejchladnější od vzniku Česka!

Chladnější jsme zaznamenali naposledy v roce 1991 Oteplování klimatu je i v Česku realitou, ale tu a tam nám počasí stále umí připomenout, že žijeme v mírném pásu, nikoliv subtropickém. Letošní květen (vlastně včetně konce dubna) je toho jasným důkazem.

počasí
reklama

Od 29. dubna se teploty soustavně pohybují pod průměrem a v některých dnech i dost výrazně, dokonce až 8 °C pod normálem. Stále se obnovující příliv chladného vzduchu je umocňován četným deštěm, na horách i sněžilo.

Historické záznamy ukazují, že takhle chladné období první poloviny května se v Česku neobjevilo už skoro 30 let! V tomto století byl zatím nejchladnější rok 2017, ale letošek je ještě podstatně studenější. Chladněji, ale jen opravdu o málo, bylo v roce 1991.

Tehdy byl ovšem studený úplně celý květen, včetně jeho druhé poloviny. Letos by mělo v příštích dnech dojít už k oteplení. Studená středa a čtvrtek ale ještě zvýrazňují studenost první poloviny května, která by nakonec mohla s tou z roku 1991 uhrát i teplotní remízu! Záležet bude jak v které lokalitě v rámci Česka.

Jak studený je letošní květen je obzvlášť vidět při srovnání s minulým rokem. Po celou první polovinu měsíce se loni denní teploty pohybovaly mezi 20 a 25 °C, v teplejších oblastech šplhaly kolem 9.-14. května až na 27 °C! Podobně teplý byl květen 2012, ale počasí bylo rozkolísanější. 11. května 2012 bylo na mnoha místech naměřeno už i tropických 30 °C! Tehdy pak přišlo prudké ochlazení a už 13. května byla maxima jen kolem 10 °C. Letošní studená vlna v květnu není nějak extrémní sílou ochlazení, ale že trvá už více než dva týdny, to je poměrně neobvyklé.

Témata: počasí | jaro | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky