Konec Grand Prix v Brně? Město žádá vyšší finanční podporu

Brno nesouhlasí s tím, že vláda dala na letošní ročník motocyklové Velké ceny 39 milionů místo požadovaných 65. Žádá vládu o vyšší podporu a vyzvalo ji, aby vstoupila do spolku kraje a města, který Grand Prix pořádá. Schválili to dnes zastupitelé Brna. Motocyklovým závodům kvůli nižší dotaci hrozí, že se letos pojedou naposledy.

Ilustrační fotografie
reklama

Spolek má přitom s promotérskou společností Dorna smlouvu na pět ročníků, letos se pojede počtvrté. Brněnské závody světového šampionátu jsou na programu 4. srpna. Loni akce skončila ve ztrátě.

Zastupitelé požádali v usnesení ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), aby znovu předložila vládě návrh o poskytnutí 65 milionů na Grand Prix. Vláda nedávno tento návrh nepodpořila a schválila jen 39 milionů.

Zastupitelé vyzvali vládu, aby návrh na 65 milionů podpořila. Kromě toho zastupitelé na návrh náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) vyzvali vládu, aby vstoupila do spolku včetně možnosti členství ve výkonném výboru spolku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno řekl, že by více peněz na Velkou cenu měly dát město a kraj. Kraj v letošním roce zvýšil podporu z 20 na 25 milionů a město z deseti na 15 milionů korun. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) kraj víc dát nemůže.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) město a kraj nezvládnou akci utáhnout bez potřebné podpory státu. Politici z města a kraje po schválení nižší dotace od státu začali mluvit o tom, že se letos pojede naposledy a příští rok už Velká cena v Brně nejspíš nebude.

Loni skončila akce ve ztrátě 31 milionů. Náklady byly 170 milionů. Kraj dal 20 milionů, Brno deset, dalších 70 milionů vynesly vstupenky a stát dal 39 milionů. Na ztrátu pak kraj poskytl přes devět milionů a město pět milionů. Zbytek se pokryl ze zdrojů spolku, kde jsou i tržby za lístky na letošní rok.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky