Roamingový paradox při volání do zahraničí skončí již tuto středu

Od 15. května bude volání do zahraničí regulováno podle nových pravidel Evropské unie na maximální sazbu necelých 6 korun za minutu. Hlavní čeští operátoři jsou připraveni poskytnout svým zákazníkům pouze ceny u horní hranice poplatků, což se může při volání do ciziny výrazně prodražit. Na tuto situaci se rozhodnul reagovat virtuální operátor SAZKAmobil, který nabízí hovory do zahraničí v rámci Evropy až o čtvrtinu levněji než velká trojka.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud jste si dosud mysleli, že při volání do zahraničí jsou ceny u operátora stejné jako na území ČR, možná vás nepříjemně zaskočilo telefonní vyúčtování. Při bližším zkoumání totiž zjistíte, že ze zahraničí sice můžete volat za stejné částky jako v Česku, ale když sami telefonujete někomu, kdo se zrovna nachází za hranicemi, jde o výrazně vyšší sazby. Tento problém se dosud nazýval roamingovým paradoxem a od poloviny května 2019 si operátoři díky regulaci Evropské unie budou moci účtovat za volání do zahraničí maximálně necelých 6 korun za minutu.

Velká trojka drží ceny volání do zahraničí stále vysoko

Může se zdát, že hlavní operátoři se předhánějí, kdo dá klientům výhodnější nabídku, nicméně právě u hovorů z Čech do pásma EU jde vidět, že volání je pod šestikorunovou hranicí jenom symbolicky. „Velká trojka se momentálně pohybuje v rozmezí 5,80 Kč až 5,90 Kč za minutu. My chceme nabídnout svým klientům opravdu nízkou cenu, a proto poskytujeme volání do zahraničí za 4,50 Kč za minutu, což je o čtvrtinu nižší sazba než mají ostatní společnosti, protože další virtuální operátoři kopírují ceny velké trojky,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel virtuálního operátora SAZKAmobil.

Nabídka mobilních operátorů

Volání do zahraničí (region 1)

Cena volání za minutu

SAZKAmobil

4,50 Kč

Vodafone

5,80 Kč

T-mobile

5,89 Kč

Mobil.cz

5,89 Kč

Tesco mobil

5,89 Kč

BLESKmobil

5,89 Kč

O2

5,90 Kč

Čas prázdnin se blíží, zájem o virtuální operátory roste

Stejně jako již v předchozích letech, také letos očekávají virtuální mobilní operátoři zvýšený zájem o své služby. Tato situace je daná především obdobím letních prázdnin a dovolených. Volání do zahraničí dokáže výrazně zvednout účet za telefon, proto domácnosti volí pro tyto účely raději předplacenou sim kartu, aby měli svoje výdaje stále pod kontrolou. Tuto sezónu počítá SAZKAmobil s ještě větším zájmem kvůli levnějšímu volání do zahraničí na území EU. „Máme zkušenost, že zákazníci velkých operátorů u nás před cestou do ciziny nakupují předplacené karty pro sebe i své děti, aby nemuseli řešit obavy z účtů za telefon, které se u paušálů snadno vyšplhají i na několik tisíc korun. U našich služeb má klient vždy jasno o své útratě za volání, posílání zpráv nebo ceně použitých dat, ve kterých jsme schopni velké trojce nejenom konkurovat, ale dokonce je předběhnout a nabídnout lidem skutečně dobré ceny,“ uzavírá Jan Schmiedhammer.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky