Z britského parlamentu se nedaří vyhnat drzé myši

Členové britského parlamentu se potýkají se zapeklitým problémem, který jim otravuje politický život. A konec je v nedohlednu. Tentokrát není řeč o brexitu, ale o drzých myších, které obývají Westminsterský palác a které neváhají běhat po stolech za bílého dne, napsala agentura Bloomberg.

Westminsterský palác
reklama

Myši jsou ke spatření též v parlamentních kavárnách a barech, kde si budují pelechy ze starých papírů. Problém přetrvává roky, přestože úřady vynaložily stovky tisíc liber, aby jej vyřešily.

"Skoro každý už tu viděl, jak běhají kolem a dělají si disco," řekla labouristická poslankyně Thangam Debbonaireová. Na hlodavce narazila i v kavárně v Dolní sněmovně, když s sebou měla návštěvu. "Když jsme jedli koláč, myš mi přeběhla po noze a pak si jednoduše sedla a začala se cpát drobky. Nebyla vůbec plachá," uvedla poslankyně.

Na myši narazili i další zákonodárci. "Před několika lety jsem přišel do kanceláře a členové mého týmu stáli na stolech a křičeli. Prostory jsme pak museli na několik dní opustit," uvedl konzervativní poslanec Robert Halfon. Od doby, co se myši prokousaly krabicí s čajem, prý raději nenechává v kanceláři jídlo ani prázdné kelímky od kávy v koši.

Příslušné úřady ve finančním roce 2017-2018 vydaly na boj s myšmi, moly, krysami a dalšími nezvanými obyvateli parlamentu 119.000 liber (3,6 milionu Kč). Deratizace se týkala jak Westminsterského paláce z 19. století, tak dalších, novějších budov.

Krom hygienických a zdravotních dopadů výskytu myší také hrozí, že hlodavci překousají elektrické kabely, čímž se zvyšuje riziko požáru viktoriánské budovy. Ta i tak potřebuje velké opravy. Poslanci se patrně postěhují uprostřed příštího roku.

Vedle myší bojuje správa parlamentu i s moly, kteří ohrožují čalounění starého nábytku a historické koberce. "Bojím se, že kdybych v této komoře zasedal ještě dlouho, postavil bych se a zjistil, že mám z oblečení krajku," uvedl loni člen Sněmovny lordů Richard Gilbey.

Vedení parlamentu uvedlo, že situaci zhoršuje blízkost řeky Temže a současné práce na budově.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky