Počasí: Sucho bude přetrvávat i nadále, vody je nedostatek. Zachrání nás sběr dešťovky?

Vody je chronický nedostatek – a bude zřejmě ještě hůř. Šetřit se snaží nejen domácnosti s připojením na obecní vodovody, ale také majitelé rodinných domů s vlastním zdrojem vody.

Ilustrační fotografie
reklama

„Sucho bude přetrvávat i nadále. Nejsušší je půda na jihu Moravy, na Opavsku a také v Praze a jejím okolí či v Poohří. Na doplnění potřebné vláhy v tomto období pár deštivých dnů bohužel nestačí,“ informuje na svém webu Český Hydrometeorologický Ústav (ČHMÚ). Snaha o úsporu vody se už zdaleka netýká pouze běžných domácností, které chtějí „jen“ ušetřit za vodné a stočné, ale i rodinných domů, rekreačních objektů a zahrad s vlastními studnami. Obzvláště v souvislosti se zákazy zalévání pak získává na atraktivitě umění zachytit vodu srážkovou.

Byt nabízí mnoho možností, jak vodu ušetřit

Úspora ve všech typech domácností může začít relativní drobností: pákové baterie ušetří až 30 procent vody ve srovnání s klasickým kohoutkem. Kapající vodovodní baterie, kohoutky i netěsné rezervoáry byste měli ihned odstavit a nechat opravit. Pokud se začnete místo koupání sprchovat, ušetříte klidně i polovinu vody (60 – 80 litrů sprcha vs. 150 – 200 litrů plná koupel). Zkuste také namontovat redukci průtoku. Při čištění zubů používejte sklenici vody místo vody tekoucí - podle serveru Nazeleno.cz tak ušetříte až 7 litrů vody. Pánové se mohou také holit při plném umyvadle místo puštěného kohoutku. A pokud zastavíte vodu i během mytí vlasů, úspora bude ještě vyšší.

Dům a zahrada potřebují sběrač

Ušetřit za zalévání rostlin můžete i v bytě, pokud necháte vodu pro pokojové rostliny prostě odstát, místo abyste čekali, až začne z kohoutku téct v pokojové teplotě. Jedná se o celé litry zbytečného plýtvání. Řádově vyšších úspor však dosáhnete v rodinných domech se zahradou, pokud si pořídíte inteligentní systém svodu a zadržení srážkové vody. I obyčejný sud či nádrž znamenají nejen úsporu vody, ale i lepší péči o rostliny, neboť měkká dešťová voda jim svědčí nejlépe. U klasického sudu pod okapem však kvůli neregulovanému průtoku hrozí, že při dlouhodobých srážkách či přívalovém dešti přeteče a podmáčí okolí, v horším případě i samotný objekt. Oproti tomu moderní sběrače dokážou padající vodu efektivně zachytit a převést do příslušného rezervoáru pro další využití. „Sběrač je možné snadno namontovat dodatečně do běžného systému okapů. Kruhový svod se sběračem bezpečně zachytí více než šedesát procent vody. Zbytek vody současně odejde s většími nečistotami pryč,“ vysvětlila Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, která sběrače do systému odvodnění dodává. „Nádoba navíc nemusí stát přímo u okapu, ale je možné ji mít i ve větší vzdálenosti díky až pětimetrové propojovací hadici.“

Bazén ochrání monitoring a automatický uzávěr

Při napouštění bazénu se může snadno stát, že zapomenete vodu vypnout. Napouštění trvá i několik hodin, proto nejsou úniky vody kvůli zapomenutí nijak neobvyklé. Abychom zabránili škodám, je dobré mít jak monitoring spotřeby, tak speciální ventil, který je nainstalován na přívodu vody a v případě, že průtok překročí nastavenou hranici, vodu sám zavře

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky