V Brně budou jezdit Draci. Lidé vybrali jméno pro nové tramvaje

Nové tramvaje, které začnou od konce letošního roku jezdit Brnem, se budou jmenovat Drak. Název vyšel z dvoukolového hlasování veřejnosti. Nízkopodlažní vozidla, které si bude sestavovat dopravní podnik sám z dodaných dílů, postupně nahradí vozy K2 z přelomu 70. a 80. let, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Brno
reklama

Tramvají bude 41 a jde o středněkapacitní vozy zhruba pro 150 lidí. Dopravní podnik zaplatí za komponenty a projektovou dokumentaci 1,3 miliardy korun. Jde o typ vozů EVO, který už v Česku v některých městech jezdí. Na výrobě se podílí Aliance TW Team složená z firem Pragoimex, VKV Praha a Krnovské opravny a strojírny, tedy těch, které se podílely i na několikaletém programu Vario pro Brno. Nynější projekt se jmenuje Tramvaje pro Brno.

"Dali jsme lidem možnost zapojit se do výběru vizuální podoby i jména vozů. Z výsledku jsem nadšený a potvrdilo se mi, že dát lidem důvěru byl dobrý nápad," uvedl generální ředitel Miloš Havránek. Kromě jména mohli lidé navrhovat i design, který musel obsahovat červenou a bílou barvu, tedy kombinaci typickou pro brněnské tramvaje.

Do finálového výběru se dostala čtyři jména, která mají vazbu na Brno. Kromě Draka to byly ještě Evička, Ester a Sisi. Drak získal z bezmála 2500 hlasů téměř polovinu. Podnik vyřadil pro druhé kolo různé satirické názvy, aby se vyhnul situaci, jakou si způsobilo vedení města, když nechalo hlasovat o jménu pro nové nádraží a zvítězil Šalingrad.

Po prvních tramvajích v letošním roce budou další přibývat postupně v dalších čtyřech letech. Výrazně se zvýší podíl nízkopodlažních tramvají, jejichž obnova jde na rozdíl od trolejbusů a autobusů nejpomaleji.

Témata: Brno | Tramvaje | mhd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky